Razmjena vatre na izraelsko-libanskoj granici

Zvaničnik libanske vojske, koji je tražio da ostane anoniman rekao je da je do razmjene vatre došlo pošto su izraleske snage na kratko ušle u libansku teritoriju
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 09:19h

Izraelski i libanski vojnici na kratko su danas razmjenili vatru na granici dvije zemlje, posle čega su obje strane optužile drugu za izazivanje sukoba.

U incidentu u toj nestabilnoj pograničnoj oblasti u kojoj tenzije lako pobude stara neprijateljstva, nije bilo žrtava.

Iztaelska vojska saopštila je da su libanski vojnici pucali na rutinsku patrolu na izraelskoj teritoriji i time isprovocirali uzvratnu paljbu.

Zvaničnik libanske vojske, koji je tražio da ostane anoniman rekao je da je do razmjene vatre došlo pošto su izraleske snage na kratko ušle u libansku teritoriju.

Dodao je da se incident dogodio kod rijeke Vazani.

Portparol mirovnih snaga UN u Libanu (UNFIL) rekao je da je sukob okončan i da je u oblasti sada mirno. On je rekao da je UNFIL pokrenuo istragu o incidentu.

Sukob je doveo do novih tenzija u toj nestabilnoj oblasti u kojoj je prije pet godina izbio jednomjesečni razorni oružani sukob Izraela i ekstremista iz libanskog pokreta Hezbolah.

U maju su izraleske trupe pucale na demonstrante iz Libana koji su protestovali na granici, kada je ubijeno đest demonstranata. Izrael je naveo su njih možda ubili pripadnici libanske vojske što je negirano u Bejrutu.

Prije godinu dana je takođe došlo do razmjene vatre dvije vojske u kojoj su poginuli izraelski oficir, dva libanska vojnika i jedan novinar.

Bonus video: