Nervoza na berzama

Previranja na tržištima pokazuju da uveliko počinju da se pokazuju posljedice političke bitke između vlade predsjedika Baraka Obame i republikanaca oko podizanja granice zaduženosti SAD.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 09:20h

Nervoza oko isteka roka za povećanje gornje granice zaduživanje SAD zahvatila je Vol Stit (Wall Street) i oborila akcije industrijskih kompanija sa liste Dau Džonsa (Dow Jones) za gotovo 200 poena.

Kako Vašington ne pokazuje znake da će naći rješenje, finansijski analitičari kažu da su ulagači na berzama sve zabrinutiji. Akcije padaju četiri uzastopna dana, a pad je svakog dana sve veći.

Previranja na tržištima pokazuju da uveliko počinju da se pokazuju posljedice političke bitke između vlade predsjedika Baraka Obame i republikanaca oko podizanja granice zaduženosti SAD.

Ostalo je samo pet dana da državna blagajna poveća granicu zuduživanja ili da se suoči sa neispunjenjem obaveze plaćanja dospjelih dugova, kojem nema presedana i koje bi zadalo nepredvidive udare ekonomiji. Analitičari kažu da će nervoza na tržištima samo rasti.

Mada niko ne paniči, finansijski profesionlalci koji rukuju svakodnevim ulaganjima Amerikanaca - penzijskim i univerzitetskim fondovima i drugim instrumentima - kažu da zabrinutost njihovih klijenata jača iz dana u dan.

U Vašingtionu, republikanci ne odustaju od zahtjeva za dubokim rezovima u državnim izdacima u zamjenu za svoje glasove za podizanje granice zaduženosti.

Pod snažim uticajem pokreta "čajanke" koji zagovara malu vladu i male poreze, republikanci ne pristaju na plan predsjedika Baraka Obame za uravnoteženim pristupom smanjenju deficita koji uključuje manje državne troškove uz povećanje poreza.

Obmama želi da se sadašnja granica do koje država može da se zaduži - koja je zakonom postavljena na 14.300 milijardi dolara - podigne za najmanje još 2.400 milijardi dolara. To bi bi bilo dovoljno da zadovlji potrebe trezora do 2013. godine, odnoso poslije sljedećih izbora.

Galerija

Bonus video: