Lagard: Svjetskoj ekonomiji prijeti novi metež

Kada je riječ o limitu duga, kako je kazala, sat otkucava, i jasno je da to pitanje treba riješiti odmah
52 pregleda 0 komentar(a)
Kristin Legard, Foto: Beta
Kristin Legard, Foto: Beta
Ažurirano: 27.07.2011. 09:50h

Novi direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je kreatore politike u Evropi i Americi da neuspjeh u zauzdavanju njihovih dužničkih kriza može dovesti do novog meteža u svjetskoj ekonomiji.Govoreći u Njujorku, bivši francuski ministara finansija rekla je da se turbulencije u eurozoni mogu lako ponovo pojaviti, usprkos pozitivnoj reakciji finansijskih tržišta na drugi paket pomoći Grčkoj dogovoren prošle sedmice, prenosi hrvatski Business.Lagard je takođe jasno dala do znanja da prepiranje demokrata i republikanca u Vašingtonu može nanijeti snažan udarac ostatku globalne ekonomije, ako se ne postigne dogovor o podizanju zakonskog limita zaduženja Sjedinjenih Američkih Država (SAD)."Nadam se da će političku hrabrost koju su pokazali evropski čelnici uskoro slijediti odlučne fiskalne aktivnosti u SAD-u", rekla je Lagard u govoru pred Savjetom za spoljne odnose, koji je objavio MMF.

Potreban vjerodostojan plan

Kada je riječ o limitu duga, kako je kazala, sat otkucava, i jasno je da to pitanje treba riješiti odmah. “Zaista, nepovoljni fiskalni šok u SAD-u mogao bi se ozbiljno preliti na ostatak svijeta. Ali još je važnije da je hitno potreban vjerodostojan plan fiskalne prilagođavanja", izjavila je Lagard.

Kriza ostavila duboke ožiljkeKonstatujući da je finansijska i ekonomska kriza, nastala 2008. ostavila duboke i dugotrajne ožiljke, direktor MMF-a je rekla kako Amerika treba da bude oprezna da ne povećava poreze ili smanjuje potrošnju prebrzo.

"Sjedinjene Države mogle bi biti suočene s još jednim oporavkom od nezaposlenosti. Opet, to je razlog zašto smo savjetovali protiv brzoplete fiskalne konsolidacije, te smo također preporučili aktivnu politiku na tržišta rada kako bi se zaustavio rast strukturne nezaposlenosti, kao i mjere za ublažavanje prilagodbe u stambenom tržištu (primjerice blaže uvjete za hipotekarne kredite)", izjavila je Lagard.Ekonomisti MMF-a procjenjuju da jedan posto smanjenja proračunskog deficita, smanjuje gospodarski rast za pola postotnog boda kroz dvije godine.

Fiskalni problemi pogađaju zamlje na periferiji eurozone

Lagard je dodala da fiskalni problemi koji pogađaju zemlje na periferiji eurozone "otkrivaju opasnosti od nepotpune gospodarske i monetarne unije. Kao rezultat toga, eurozona u cjelini ima poteškoće. Čak i teške fiskalne i strukturne mjere koje su usvojile pogođene zemlje nijesu uvjerile tržišta da se radi o trajnom rješenju", objasnila je Lagard.Sporazum, kako je kazala, pokazuje da evropski čelnici vjeruju u eurozonu i da će učiniti ono što je potrebno kako bi osigurali njenu sudbinu. Taj su sporazum prihvatila finansijska tržišta, što se odražava kroz jači euro i manji raspon kamata na periferne obveznice.

"Bitno je da se obaveze preuzete na samitu eurozone brzo sprovedu"

Bonus video: