Ubijen gradonačelnik Kandahara, bomba bila u turbanu ubice

Do eksplozije je došlo u zgradi lokalne vlade u centru grada Kandahara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2011. 09:13h

Gradonačelnik Kandahara Hajder Hamidi ubijen je danas, a likvidirao ga je bombaš samoubica koji je sakrio eksploziv u sopstveni turban, rekli su zvaničnici istoimene provincije na jugu Avganistana.

Hamidi je drugi visoki avganistanski zvaničnik koji je ovog mjeseca ubijen u Kandaharu, gradu koji je prije dolaska međunarodnih trupa važio za glavno uporište talibana. Tamo je prethodno ubijen Ahmed Vali Karzai, moćni polubrat predsjednika države Hamida Karzaija.

Do eksplozije je došlo u zgradi lokalne vlade u centru grada Kandahara, a prema riječima portparola provincijskih vlasti, tom prilikom je poginuo i jedan civil, a još jedan civil i pripadnik obezbjeđenja su povrijeđeni.

"Bombaš samoubica je stavio eksploziv u turban, i aktivirao ga je čim je gradonačelnik došao na posao", rekao je zamjenik šefa policije Šer Šah Jusafzai.

Policijski zvaničnici Kandahara su rekli da je gradonačelnik juče otišao u jednu gradsku opštinu gdje je postojao sukob u vezi sa izgradnjom kuća, i da se napadač infiltrirao u grupu ljudi koja je jutros došla kod gradonačelnika na razgovor o tom pitanju.

Hamidi je spominjan kao moguća zamjena za Ahmeda Valija Karzaija, predsjednika savjeta provincije Kandahar kojeg je 12. jula ubio bliski saradnik u njegovoj dobro utvrđenoj kući.

Ovo ubistvo je dovelo do borbe za moć u Kandaharu.

Bonus video: