U Njujorku se vjenčalo oko 800 homoseksualnih parova

Senat države Njujork, kojim dominiraju republikanci, prije mjesec dana je, prostom većinom, usvojio zakon kojim se omogućava brak između osoba istog pola
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 16:35h

Neposredno po stupanju na snagu odgovarajućeg zakona, prvi homoseksualni par, odmah poslije ponoći, vjenčao se u Njujorku.

Dvije žene su se, prema pisanju "Njujork tajmsa", u nedjelju poslije ponoći vjenčale.

Više od 100 prijatelja došlo je na vjenčanje, kao i na ostalih prvih sto danas sklopljenih "gej brakova" u državi Njujork.

Njujork je, ako se računa i glavni grad SAD, Vašington, šesta američka država koja je dozvolila brak između osoba istog pola.

Inače, Rud i Lambert su aktivistkinje koje se već decenijama bore za ravnopravni položaj brakova osoba istog pola.

Stupanje na snagu odgovarajućeg zakona u Njujorku se smatra velikim korakom, od kojeg mnogi očekuju da će imati uticaja na ostale države SAD, gdje je otpor još veliki.

Gradonačelnik Majkl Blumberg naredio je matičarskim službama da naprave izuzetak i rade cio dan

Država Njujork učinila je sve kako bi nedjelja za homoseksualce postala istorijski datum.

Gradonačelnik Majkl Blumberg naredio je matičarskim službama da naprave izuzetak i rade cio dan.

Blumberg je stavio van snage rok od 24 sata koji mora da prođe od prijave za vjenčanje do ceremonije stupanja u brak.

Prijavilo se oko 860 parova, tako da se, ipak, odustalo od lutrije

Država je očekivala veliku navalu na matičarske službe, odnosno računala da će se odmah vjenčati 2.500 parova, tako da je lutrijom trebalo da se odredi oko 800 prvih termina, ali se prijavilo oko 860 parova, tako da se, ipak, odustalo od lutrije.

Blumberg je čak stavio na raspolaganje svoje sjedište Grajsi Menson na raspolaganje Džonu Fajgenblatu, saradniku gradonačelnika, koji je želio da se oženi sa kolegom iz gradske uprave.

Senat države Njujork, kojim dominiraju republikanci, prije mjesec dana je, prostom većinom, usvojio zakon kojim se omogućava brak između osoba istog pola.

Konzervativni republikanci su uobičajeno protivnici ovakvih brakova, ali je u Njujorku u oba doma pronađena većina za izglasavanje zakona, koji je prije dvije godine, kada su državom vladale demokrate, odbačen.

Do sada su homoseksualci u SAD mogli da se vjenčaju u državama Konetiktat, Masačusets, Njuhempšir i Vermont, kao i u Ajovi i Vašingtonu.

Teksas, Florida i druge južne i centralno-zapadne države, ustavom su zabranile brak osoba istog pola

Nju Džersi ne dozvoljava brak, ali dozvoljava ozvaničenje veze sa istim pravima.

Pojedine države, među kojima su Teksas, Florida i druge južne i centralno-zapadne države, ustavom su zabranile brak osoba istog pola.

Galerija

Bonus video: