Dva miliona građana podržalo predsjednika Senegala

Kritičari mu prebacuju da promjenom izbornog zakona sebi želi da omogući dalji mandat, i svom sinu Karimu, koji je nepopularan u Senegalu
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2011. 12:59h

Dva miliona pristalica predsjednika Senegala Abdulaje Vadea izašlo je na ulice dajući mu podršku, nakon što je opozicija protestovala protiv njegove kandidature za treći mandat na mjestu šefa države.

Njegove pristalice su se okupile, prema zvaničnim podacima, ispred sjedišta stranke u Dakaru.

Samo par sati ranije je više desetina hiljada pristalica opozicije demonstriralo protiv njegove ponovne kandidature, ističući da je ona suprotna ustavu zemlje.

Demonstracijama podrške vladajuća partija je, kako prenosi AFP, zasijenila proteste opozicije.

Pod burnim aplauzom svojih pristalica je 85-ogodišnji predsjednik istakao da želi mir i da mora biti svima omogućeno da iskažu svoje mišljenje i glas.

Predsjednik je istakao da želi mir i da mora biti svima omogućeno da iskažu svoje mišljenje i glas.

"Kada se odluka bude donijela ona mora biti prihvaćena“, naglasio je on.

U Senegalu će u februaru biti održani predsjednički izbori.

Prema Ustavu predviđeno je da jedan kandidat može biti samo u dva mandata na mjestu predsjednika, a time Vade ne bi mogao da učestvuje na izborima iduće godine.

Kritičari mu prebacuju da promjenom izbornog zakona sebi želi da omogući dalji mandat, i svom sinu Karimu, koji je nepopularan u Senegalu, da obezbijedi nepostojeću funkciju potpredsjednika, čime želi da ga dovede na vlast. Vade je ove optužbe odbacio.

Protiv njegove treće kandidature za predsjednika Senegala u subotu je demonstriralo, prema organizatorima, najmanje 50.000 ljudi, a prema policiji do 10.000.

Na protestnom skupu su govorili poznati predstavnici civilnog društva, kao što je lider opozicije Usmane Tanor Dieng iz Socijalističke partije, i raniji saradnik Vadea, bivši premijer Idrisa Sek.

Prije mjesec dana planirane izmjene izbornog zakona izazvale nemire u zemlji koja je inače stabilna.

Preko 100 ljudi je povrijeđeno u tada najvećim demonstracijama protiv Vadea.

Na pritisak opozicije i oštru kritiku iz inostranstva je parlament privremeno obustavio razmatranje izmjene zakona.

Galerija

Bonus video: