U Teheranu ubijen iranski stručnjak za nuklearnu energiju

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je u utorak da je Iran počeo da koristi nove centrifuge kojima se brže može obogatiti uranijum
0 komentar(a)
naučnik ubijen, Foto: Outernationalist.net
naučnik ubijen, Foto: Outernationalist.net
Ažurirano: 23.07.2011. 19:05h

Nepoznati napadači ubili su u Teheranu iranskog stručnjaka za nuklearnu energiju Darjuša Rezaija, javili su iranski mediji.

"Profesor fizike i nuklearni naučnik ubijen je prije nekoliko sati u svojoj kući u Teheranu", saopštila je popodne novinska agencija Mehr.

Agencija ISNA javila je da je riječ o naučniku Darjušu Rezaiju, starom 35 godina, stručnjaku koji je povezan sa Iranskom agencijom za nuklearnu energiju, prenio je AFP.

Prema navodima agencije Mehr, u napadu, koji su izveli napadači na motociklima, povrijeđena je supruga ovog stručnjaka.

U posljednjih nekoliko godina u Iranu je ubijeno ili je nestalo više stručnjaka za nuklearna pitanja.

U posljednjih nekoliko godina u Iranu je ubijeno ili je nestalo više stručnjaka za nuklearna pitanja

Predstavnici iranskih vlasti sumnjaju da iza tih ubistava stoje zapadne sile koje pokušavaju da spriječe razvoj iranskog nuklearnog programa.

U novembru prošle godine u eksploziji automobila bombe poginuo je fizičar i stručnjak za nuklearna pitanja Majid Šahriari, a povrijeđen je njegov kolega Ferejdon Abasi Davani.

U januaru 2010. godine ubijen je iranski stručnjak za nuklearna pitanja Masud Ali Mohamadi.

U novembru prošle godine u eksploziji auomobila je poginuo stručnjak za nuklearna pitanja Šahriari, a u januaru 2010. iranski stručnjak Mohamadi

Zvanični Teheran je dao do znanja da vjeruje da iza ubistva stoje SAD i Izrael.

Početkom ove godine Teheran je saopštio da je razbio grupu koja je u Iranu radila za izraelsku obavještajnu službu Mosad i da je među uhapšenima jedan od odgovornih za ubistvo Mohamadija.

Evropska unija i SAD uvela su Iranu sankcije zbog njegovog nuklearnog programa

Evropska unija i SAD uvela su Iranu sankcije zbog njegovog nuklearnog programa, za koji Teheran tvrdi da ima isključivo mirnodopske svrhe.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je u utorak da je Iran počeo da koristi nove centrifuge kojima se brže može obogatiti uranijum.

Bonus video: