Savjeti SAD mornarice: Nemojte imati seksualni odnos sa nekim ko nije budan

Uopšte nije smiješno kad ovako nešto napiše mornarica. Mogu zamisliti neke moje neozbiljne prijatelje da to rade, ali mornarica
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2011. 15:59h

Američka mornarica pokrenula je pravi talas bijesa nakon što je objavila savjete za prevenciju seksualnih napada koji su toliko zaglupljujući da ih je većina doživjela kao uvredu i provokaciju.

Prema podacima američkog Kongresa, silovanja se unutar vojske dešavaju dva puta češće nego kod civila, a jedna od tri žene u američkoj vojsci je silovana.

Kontroverzni savjeti postavljeni na Facebook stranici mornarice trebalo je da navodno podignu svijest o prevenciji seksualnih napada

"Kad neko hoda sam, ostavite ga na miru", ili "ako se zaustavite kako biste pomogli nekome ko je imao kvar na automobilu, sjetite se da ne smijete da ga napadnete", izazvali su pravu buru na Facebooku, a stranicu su preplavili komentari.

Neki su mislili da je riječ o šali, poput Jošua Himeneza koji je napisao "svim silama pokušavam da se suzdržim od smijeha” dok je bilo onih poput izvjesne Kristine Basit koji nisu mogli da vjeruju da je to istinito.

"Uopšte nije smiješno kad ovako nešto napiše mornarica. Mogu zamisliti neke moje neozbiljne prijatelje da to rade, ali mornarica?!?”, ostavila je komentar. Uprkos svemu mornarica je branila svoje stavove.

Plakat je trebalo da podstakne ozbiljnu diskusiju

"Namjera postavljanja ovog plakata je da se podstakne diskusija o ozbiljnoj stvari.

To je zločin koji se neće tolerisati i mornarica će nastaviti da ispituje na koje sve načine tu poruku možemo da prenesemo svojim mornarima kako bi shvatili koliko je to ozbiljno", rekla je portparolka mornarice, poručnica Alana Garas.

Mornarica je 20 minuta nakon što su savjeti osvanuli na njenoj Facebook stranici ostavila i komentar u kojem navodi: "Koliko god tužno zvučalo, iznenadili biste se kolikom broju ljudi se moraju objasniti ove naizgled osnovne stvari".

Prema podacima koje je iznijela poručnica Garas, prošle godine je u mornarici bilo prijavljeno 611 slučajeva seksualnog nasilja. Od toga je 441 slučaj bio službeno istražen, dok je u ostalih 170 žrtva dobila medicinsku njegu i pomoć, ali nije došlo do kasnije istrage. Brojke su takođe u odnosu na 2009. narasle za 3 odsto.

Seksualno napastvovanje jedan je od najčešćih neprijavljenih zločina u američkoj vojsci

Seksualno napastvovanje jedan je od najčešćih neprijavljenih zločina u američkoj vojsci. To ujedno znači kako žrtve koje ne prijave zločin ne dobiju niti medicinsku i psihološku pomoć koja im je potrebna. Kako bi žrtvama olakšali da prijave seksualni napad američka vojska ima politiku tzv. ograničenih i neograničenih prijava.

Kod ovih posljednjih zločin mora biti prijavljen nadređenom časniku i NCIS-u zbog istrage i potom žrtvu advokati obavještavaju o njenim pravima.

Kod ograničene prijave žrtva dobija na vremenu. Ne mora odmah da obavijesti nadređene o tome što joj se desilo, ali dobija punu medicinsku i svu ostali pomoć. Većina žrtava odlučuje se upravo za takvu vrstu pomoći, jer većina izbjegava da prijavi zločin nadređenima.

Stide se, plaše se priznati da su bili žrtve, a kako se najčešće radi o njihovim kolegama, plaše se i za svoju karijeru. Mornarica je međutim rod vosjke koji je prvi imao razrađeni program za žrtve nasilja.

Do sada su na stranici američke mornarice postojali samo savjeti za potencijalne žrtve. Oni su uključivali rečenice poput "konzumirajte alkohol umjereno" ili "imate pravo da kažete ne za seks, čak i ako ste se već ljubili ili spavali s osobom s kojom se nalazite ili ste provokativno obučeni".

Penzionisani kapaten mornarice, koji piše blog pod pseudonimom “CDRSalamander” i redovno gostuje kao bloger na web stranci mornaričkog instituta, sasjekao je u korijenu mornaričke savjete protiv seksualnih napada.

"Još ne razumijem što uraditi s ovim kancerogenim savjetima. Postoje načini kako progovoriti o seksualnim napadima i savjeti koje trebamo dati mornarima. Ali, ovo nema apsolutno nikakvog efekta osim kontraproduktivnog. Ne samo da su savjeti potpuno beskorisni za mornare, već se zbog njih cijela mornarica čini poput gomile idiota koja se još i oglasila na Facebooku", napisao je on.

Ako je mornarica i željela da pruži drugačiji pristup i umjesto potencijalne žrtve, kao do sada, savjetovati potencijalne napadače, njihov je pokušaj završio vrlo neslavno.

Bonus video: