Patolozi potvrdili da je Santjago Aljende izvršio samoubistvo

Ljevičar izabran za šefa države umro je od rana izazvanih vatrenim oružjem u predsjedničkoj palati u Santijagu, tokom napada snaga generala Augusta Pinočea
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2011. 20:23h

Nekadašnji predsjednik Čilea Salvador Aljende ubio se tokom vojnog puča 11. septembra 1973, saopštili su medicinski vještaci poslije analize ekshumiranogtijela bivšeg šefa države.

"Zaključak je isti kao i onaj porodice Aljende: predsjednik Aljende je 11. septembra 1973, pošto se nalazio u ekstremnoj situaciji, odlučio da se ubije da ne bi bio ponižen", rekla je njegova ćerka Izabel Aljende.Ona je rekla da je porodica pokojnog predsjednika vijest primila u "potpunom miru" jer se "zaključak vještačenja podudara sa uvjerenjima" Aljendeovih, ali je dodala da članovi porodice ipak očekuju i formalne, prije svega balističke, nalaze.Direktor službe patologa Patricio Bustos rekao je da su vještaci utvrdili da je smrt izazvana "povredama od metka" koje "odgovaraju samoubistvu".

Očekuju se dodatna vještačenja koja treba definitivno da potvrde zvaničnu verziju o samoubistvu.

Posmrtni ostaci Aljendea ekshumirani su u maju u okviru procedure pokrenute 27. januara u cilju utvrdjivanja istine o okolnostima njegove smrti.

Salvador Aljende (65), ljevičar izabran za šefa države na izborima (1970), umro je od rana izazvanih vatrenim oružjem u predsjedničkoj palati u Santijagu, tokom bombardovanja i napada snaga pučista generala Augustom Pinočeom.Oružje i metak kojim je Aljende ubijen nisu nađeni, a njegova supruga i ćerke nisu mogle da vide tijelo.

Galerija

Bonus video: