Povećana radijacija i izvan evakuacione zone "Fukušime"

"Kontaminacija tla širi se gradom. Djeca se igraju na zemlji što znači da se igraju sa veoma visokim radioaktivnim supstancama. Evakuaciju treba obaviti što je prije moguće",
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Beta/AP
Fukušima, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2011. 11:44h

U oblasti udaljenoj oko 60 kilometara od nuklearne elektrane "Fukušima", koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju 11. marta, pronađen je veći nivo radijacije od onog zbog koje je izvršena evakuacija iz Černobilja, saopštile su danas građanske organizacije.

U saopštenju se navodi da je na četiri lokacije u gradu Fukušimi, koji je izvan evakuacione zone, izvršeno ispitivanje i da rezultati pokazuju da tlo sadrži veći nivo cezijuma od dozvoljenih 10 000 bekerela po kilogramu.

Građanske organizacije "Mreža Fukušima za spas djece od radijacije" i još pet nevladinih udruženja, pozvale su na evakuaciju trudnica i djece iz grada.

Stručnjak za radijaciju sa Univerziteta Kobe profesor Tomoja Hamauči izvršio je ispitivanja 26. juna na zahtjev građanskih organizacija.

"Kontaminacija tla širi se gradom. Djeca se igraju na zemlji što znači da se igraju sa veoma visokim radioaktivnim supstancama. Evakuaciju treba obaviti što je prije moguće", navodi se u saopštenju profesora Hamaučija.

Iz nuklearne elektrane Fukušima ističe radijacija od 11. marta kada je sjeveroistok Japana zahvatio zemljotres i cunami.

Bonus video: