AMNESTIJA U NAJAVI

Šinavatra će čekati pravi momenat da se vrati u zemlju

Ako i zvanični podaci to potvrde, 44-godišnja poslovna žena koja je u politiku ušla prije dva mjeseca, Jingluk Šinavatra postaće prva žena premijer u istoriji Tajlanda.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 15:10h

Bivši premijer Tajlanda u egzilu Taksin Šinavatra, čija je sestra pobijedila na parlamentarnim izborima, pozvao je sve strane da poštuju rezultate glasanja i dodao da će sačekati pravi trenutak da se vrati u zemlju."Želim da se vratim u Tajland, ali ću sačekati pravi trenutak", rekao je Taksin, koji se nalazi u egzilu u Dubaiju, prenio je Rojters.Ako i zvanični podaci to potvrde, 44-godišnja poslovna žena koja je u politiku ušla prije dva mjeseca, Jingluk Šinavatra postaće prva žena premijer u istoriji Tajlanda.Bivši premijer i milijarder, zbačen sa vlasti 2006. godine i od tada se nalazi u egzilu kako bi izbegao suđenje zbog optužbi za korupciju, za koje tvrdi da su politički motivisane.On je izrazio želju da prisustvuje vjenčanju svoje ćerke koje je planirano za decembar, prenio je AFP."Ne moram da se vratim kući uskoro. Mogu da ostanem ovde, ali zaista želim da prisustvujem venčanju svoje ćerke. Ne želim da stvaram probleme povratkom kući", rekao je Taksin, prenosi Tanjug.Opoziciona partija bivšeg premijera predložila je amnestiju za osuđene političare ukoliko pobijedi na izborima, što očigledno ima za cilj povratak Taksina u zemlju, ali mnogi sumnjaju da će tajlandska elita u vladi, vojsci i kraljevskim krugovima to dozvoliti.Taksin je pozvao sve strane da poštuju ishod današnjih parlamentarnih izbora. "Sve partije moraju da poštuju odluku naroda, inače našsa zemlja ne može da postigne mir", rekao je Taksin iz Dubaija.On je dodao da njegovu sestru očekuje težak posao."Prvo mora da postigne pomirenje, koje je od ključne važnosti za razvoj. Zatim mora da obnovi ekonomiju i birokratiju koji su uništeni prethodnih godina", poručio je Taksin.

Ubjedljiva pobjeda Šinavatrine sestre

Opoziciona stranka bliska bivšem tajlandskom premijeru u izbjeglištvu, Taksinu Šinavatri, odnijela je ubjedljivu pobjedu na danas održanim parlamentarnim izborima u toj zemlji, priznao je tajlandski premijer Abisti Vedžadživa.

Stranka Puea Tai, na čijem čelu je mlađa sestra bivšeg premijera, Jingluk Šinavatra, imaće prema prvim procjenama, 313 od ukupno 500 poslaničkih mjesta u budućem sazivu parlamenta.

Njen najveći rival, Demokratska stranka premijera Abhisita Vedžadžive imaće tek 152 poslanika.

Prvi zvanični rezultati biće poznati oko 21.00, ali u sjedištu stranke Puea Taji pristalice već slave pobjedu uzvikujući "Jingluk broj 1", "Jingluk premijerka".

U sjedištu Demokratske stranke za sada nijesu željeli da komentarišu rezultate istraživanja javnog mnjenja nekoliko instituta koji se poklapaju gotovo u potpunosti.

Ako i zvanični podaci to potvrde, 44-godišnja poslovna žena koja je u politiku ušla prije dva mjeseca, Jingluk Šinavatra postaće prva žena premijer u istoriji Tajlanda.

Kao i posljednja dva izlaska na birališta, i današnji izbori su bili svojevrstan referendum za ili protiv Taksina Šinavatre. Stranka njegove sestre je uoči izbora najavila amnestiju za sve uhapšene političare, pa i za samog Taksina.

U Demokratskoj stranci su uoči izbora, međutim, poručivali da je "krajnje vrijeme da se (država) otarasi tog otrova kakav je Taksin Šinavatra.

Izbori su takođe, još jednom predstavljali odmjeravanje snaga dvije struje - onu koju predvodi Demokratska stranka i čine je visoki funkcioneri, članovi kraljevske porodice i njihovog okruženja, vojska, pravosuđe, koji su i doveli Abhisita na vlast 2008, a sa druge strane su siromašni seoski i gradski slojevi koji Taksina smatraju herojem.