Ugo Čavez boluje od raka, operisao se i oporavlja se na Kubi

Ljekari ,nakon operacije uklanjanja apcise u karlici, počeli da sumnjaju na druge probleme, dok mu je vijest o tumoru saopštio Fidel Kastro
0 komentar(a)
Kastro i Čavez, Foto: Beta/AP
Kastro i Čavez, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2011. 07:24h

Predsjednik Venecuele Ugo Čavez saopštio je da boluje od raka pošto mu je na Kubi odstranjen tumor, ali da se oporavlja.

Čavez je u sinoćnjem govoru emitovanom na televiziji rekao da je operacijom odstranjeno tkivo u kojem je bilo "malignih ćelija".

Predsjednik Venecuele je dodao da je operacija izvedena poslije prve, urađene 11.juna, kojom je uklonjen apsces u karlici.

On je dodao da su zatim ljekari počeli da sumnjaju na druge probleme, dok mu je vijest o tumoru saopštio Fidel Kastro

Niz analiza je "potvrdio prisustvo tumora sa kanceroznim ćelijama, tako da je za njegovo potpuno uklanjanje bila neophodna druga operacija", rekao je Čavez.

Predsjednik Venecuele nije precizirao kada je izvedena druga operacija.

On je rekao da njegovo zdravstveno stanje "zadovoljavajuće napreduje", da prima komplementarnu terapiju za uklanjanje malignih ćelija i da "nastavlja put potpunog oporavka".

Pogriješio što nije išao na kontrole

Čavez, prema ocjeni agencije Asošiejted pres, vidljivo mršaviji i bjleđi, nije precizirao koja vrsta raka je otkrivena, niti je saopštio više informacija o terapiji koju prima.

Predsjednik Venecuele je ocijenio da je pogriješio što nije vodio više računa o svom zdravlju i odlazio na ljekarske kontrole.

On takođe nije naveo koliko još planira da se oporavlja na Kubi, a takođe nema podataka ni kada, ni gde je snimljen njegov govor.

Čaveuov govor je emitovan posle sve češćih nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju među građanima Venecuele, koje nije umirilo ni objavljivanje slika i snimaka Čaveza i Kastra.

Vlada Venecuele u srijedu je otkazala dvodnevni samit lidera zemalja Latinske Amerike, čiji je domaćin trebalo da bude Čavez, navodeći kao razlog otkazivanja njegovo loše zdravlje.

Samit je trebalo da bude održan sledeće sedmice povodom obilježavanja 200. godišnjice proglašenja nezavisnosti Venecuele od Španije.

Bonus video: