Svi žele da se rat u Libiji završi što prije

Francuska tvrdi da je druga rezolucija SB koja je odobrila vazdušnu intervenciju stvorila prostor za slanje oružja u cilju zaštite civila.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.06.2011. 20:40h

Priznanje Francuske da snabdijeva oružjem pobunjenike koji se bore protiv Muamara Gadafija je znak pritiska na Zapad da brzo dođe do rezultata u Libiji, ali rizikuje da dodatno podrije podršku kampanji.

Neke vlade su već postavile pitanje da li je Francuska prekršila embargo na oružje koji je u februaru uveo Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je kazao da je to „flagrantno kršenje“ rezolucije UN.

Francuska tvrdi da je druga rezolucija SB koja je odobrila vazdušnu intervenciju stvorila prostor za slanje oružja u cilju zaštite civila.

Analitičari kažu da bi francusko otkriće moglo biti početak otvorenije vojne podrške pobunjenicima, ali bi takva strategija bila puna rizika, navodi agencija Rojters.

To što Francuzi šalju oružje pobunjenicima otkriva domaće probleme

Potez Francuza je došao u četvrtom mjesecu bombaške kampanje Zapada, usred sve većih frustracija zbog neuspjeha vazdušnih napada da zbace Gadafija i znakova popuštanja odlučnosti unutar NATO zbog domaćih političkih pitanja.

I francuski predsjednik Nikola Sarkozi i američki Barak Obama pokušaće sljedeće godine da osvoje još jedan mandat.

„To što Francuzi šalju oružje pobunjenicima otkriva domaće probleme, jer Sarkozi - a i Obama - žele da se ovaj rat okonča što prije,“ rekao je Daniel Kiohan iz Evropskog instituta za bezbjednosne studije.

Italija je prošle nedjelje pozvala na obustavu vatre a holandski ministar odbrane je u srijedu upozorio NATO saveznice na prekoračenje ciljeva misije i predvidio nastavak sporenja oko budućnosti kampanje ukoliko ona bude trajala duže od septembra.

Naivni su bili koji su mislil da će biti lako

„Libija je veoma velika zemlja. Ljudi koji su mislili da će bacanje nekoliko bombi ne samo pomoći narodu već ubijediti Gadafija da se povuče ili promijeni politiku, bili su pomalo naivni, rekao je Hans Hilen.

Vojni šefovi u Britaniji i Francuskoj, predvodnicama osam članica NATO koje učestvuju u bombaškoj kampanji, takođe su rekli da bi ona mogla biti preskupa na duži rok. Međutim, nema znakova da su drugi saveznici voljni da priskoče.

„Stoga je u interesu svih da ova operacija ne zagazi u sljedeću godinu i ako će naoružavanje pobunjenika to spriječiti, siguran sam da je to dio rezonovanja,“ rekao je Kiohan.

Šašank Džoši da Instituta ujedinjenih kraljevskih službi u Londonu, kaže da bi francuske zalihe oružja mogle biti tek početak.

Stoga je u interesu svih da ova operacija ne zagazi u sljedeću godinu i ako će naoružavanje pobunjenika to spriječiti, siguran sam da je to dio rezonovanja

On smatra da bi i Britanci mogli poslati oružje uprkos tome što poručuju suprotno i zabrinutosti da li bi to bilo u skladu sa rezolucijama UN. SAD bi takođe mogle biti voljne da pošalju oružje, ali preki arapski država, prije nego direktno.

Međutim, Džoši i ostali analitičari kažu da je od nestašice oružja možda važniji nedostatak organizacije pobunjeničkih snaga.

Bonus video: