Rusija: Nema tragova hemijskog napada u Siriji

Po njegovim riječima, navodni hemijski napad na civile 7. aprila su "predstavnici (dobrovoljačke organizacije civilne zaštite) 'bijelih šlemova' odglumili pred kamerama"
4 komentar(a)
sirija damask, Foto: Beta/AP
sirija damask, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.04.2018. 16:16h

Rusija je danas ponovila da njeni vojnici koji su izvršili inspekciju u Dumi nijesu našli dokaze da je u tom predgrađu Damaska bilo hemijskog napada.

General-pukovnik Viktor Poznihir, prvi zamjenik načelnika Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba, rekao je da uzorci tla iz Dume pokazuju da nema tragova hemijskih agenasa, prenio je Asošijetid pres.

On je rekao da su ljekari u lokalnoj bolnici naveli da nijesu liječili žrtve navodnog hemijskog napada, i da je stanovništvo reklo ruskim vojnicima da ne zna za sahrane žrtava takvog napada.

Poznihir je ponovio ranije navode Moskve da je "lažna" tvrdnja o hemijskom napadu i dodao da je ruska vojska spremna da osigura bezbjednost stručnjaka Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja koji u Dumi treba da sprovedu istragu.

Prvi zamjenik načelnika Glavne operativne uprave ruskog generalštaba rekao je i da će ruski vojni policajci 12. aprila ući u Dumu da bi obezbijedili sigurnost i pravni poredak, prenio je Tass.

On je dodao da teroristi neće uspjeti da izvedu nijedan hemijski napad protiv stanovništva Istočne Gute.

"Nezakonite naoružane formacije koje su djelovale u Istočnoj Guti su tokom humanitarne operacije više puta pribjegavale pokušajima provokacija s korišćenjem otrova da bi optužile sirijsku vojsku za korišćenje hemijskog oružja", rekao je Poznihir.

Po njegovim riječima, navodni hemijski napad na civile 7. aprila su "predstavnici (dobrovoljačke organizacije civilne zaštite) 'bijelih šlemova' odglumili pred kamerama".

"Sedmog aprila je izveden verovatno poslednji pokušaj izmišljanja lažnih svjedočenja o tome da sirijske vlasti koriste bojne otrove u istočnoj Guti. Djelujući zajedno s teroristima, odvratni 'bijeli šlemovi' su još jednom pred kamerama glumili 'hemijski napad' na stanovništvo Dume", rekao je Poznihir.

Prema njegovim riječima, u tunelima u Siriji su nađene pobunjeničke radionice za punjenje municije otrovima.

Poznihir je rekao da podaci o 500 ljudi pogođenih hemijskim napadom ne odgovaraju realnosti i da je ruska vojska stupila u kontakt s sirijskim Crvenim polumjesecom i lokalnom kancelarijom UN da bi se žrtve napada locirale ali da niko nije pronađen.

On je pozvao predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije da dodju u Dumu i na licu mjesta se upoznaju sa situacijom.

Bonus video: