Izbori na Tajlandu: Lična karta se može kupiti za 32 dolara

U medijima su objavljene brojne priče o tome kako se seljanima plaća da dođu ne predizborne mitinge a vozačima kamiona da ih prevezu do tamo
60 pregleda 0 komentar(a)
Šinavatra Tajland, Foto: Beta/AP
Šinavatra Tajland, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.06.2011. 19:16h

Bogati kandidat koji nastupa kao zaštitnik sirotinje na tajlandskim izborima, kaže da je na Tajlandu moguće kupiti sve.

To se odnosi i na glasove na ključnim izborima za koje mnogi strahuju da će produbiti podjele između siromašnih sa jedne strane i elite sa druge.

Taj jaz je prošle godine doveo „Zemlju osmijeha“ na ivicu građanskog rata.

Vorapong Tantivečajanont, bivši igrač ragbija poznat u njegovoj izbornoj jedinici kao Big Ben, kandidat je stranke Puea tai, koju podržava protestni pokret „crvene košulje”, siromašni iz ruralnih i urbanih oblasti.

Stranku Puea tai kontroliše bivši premijer Taksin Šinavatra, kojeg je zbacila vojska 2006.

Taksin, koji ima crnogorsko državljanstvo, pobjegao je iz zemlje da ne bi služio zatvorsku kaznu zbog korupcije i boravi u Dubaiju. Kandidat stranke za premijera je Jingluk Šinavatra, Taksinova najmlađa sestra.

Puea tai je u prednosti prema anketama a vjeruje se da je cilj povratak Taksina na Tajland.

Vorapong, kandidat iz Bangkoka, koji se obogatio od biznisa sa devizama, koji je procvatu, rekao je novinaru Rojtersa da mu je dosta kupovine glasova koja poremeti svake izbore.

Kazao je da je sirotinja laka meta u njegovoj izbornoj jedinici.

„Ljudi im plaćaju hiljadu bahta (32 dolara) za njihove lične karte“ tako da ne mogu glasati na dan izbora, rekao je Verapong, ne kriveći nikoga uoči izbora u nedjelju, na kojima učestvuju 42 stranke, uključujući Puea Tai i Demokratsku partiju aktuelnog premijera Abisita Vedžadžive.

U medijima su objavljene brojne priče o tome kako se seljanima plaća da dođu ne predizborne mitinge a vozačima kamiona da ih prevezu do tamo. Samo trećina birača obuhvaćenih anketom ovog mjeseca je rekla da neće prodati glas.

„Bangkok post“ je citirao bivšeg ministra zdravlja Pra Rakiarta, koji je rekao da će izbori 3. jula biti „najprljaviji u istoriji“.

Rojters navodi da su ulozi veliki a strah od povratka nasilja realan.

Taksinova stranka pregovara sa generalima?

Prema nekim izvještajima, tabor Puea tai vodi pregovore sa generalima o nekom vidu saradnje u slučaju da pobijedi. Stranci bi bilo dozvoljeno da vlada a vojni vrh bi zadržao poziciju, uz sprovođenje rekonstrukcije koja bi bila ograničena na srednji rang.

Ako Puea tai ne bude omogućeno da vlada, Tajland će se suočiti sa još krvavijim protestima od onih koji su paralisali Bangkok u aprilu i maju 2010.

Neki analitičari vjeruju da bi stotine hiljada Taksinovih „crvenokošuljaša“ izašlo na ulice da se suprotstavi bilo kakvom vojnom puču.

Bonus video: