Francuska priznala naoružavanje libijskih pobunjenika

Oružje dopremano iz vazduha, pomoću padobrana, a pošiljke sadržale "sredstva za samoodbranu", mitraljeze, raketne bacače i municiju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 15:09h

Francuska je danas saopštila da je slala naoružanje libijskim civilima koji su bili pod opsadom snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju i prva je članica NATO-akoja je objavila da je naoružavala pobunjenike.Portparol vojske Tijeri Birkar (Thierry Burkhard) rekao je da je oružje slano početkom juna u planine Nafusa na zapadu Libije, kada su civili bili okruženi Gadafijevim snagama, a libijska vlada odbila otvaranje koridora za slanje humanitarne pomoći.Birkar je rekao agenciji Asošiejted pres da je oružje dopremano iz vazduha, pomoću padobrana, a da su pošiljke sadržale "sredstva za samoodbranu", mitraljeze, raketne bacače i municiju.

Prva rata pomoći od 100 miliona dolara

Libijska opozicija dobila je međunarodnu novčanu pomoć kako bi isplatila zarade zaposlenima u javnom sektoru na teritorijama koje kontroliše u toj sjevernoafričkojzemlji, potvrdila je danas Britanija.Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je poslanicima u Londonu da je prva rata međunarodne pomoći od 100 miliona dolara predata libijskom Prelaznom nacionalnom savjetu.Na sastanku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ranije ovog mjeseca, međunarodna kontakt grupa za Libiju obećala je više od 1,3 milijarde dolara za pomoć opoziciji u toj sjevernoafričkoj zemlji."Prošle nedjelje je (opozicija) dobila prvu ratu međunarodne novčane pomoći... kroz privremene finansijske mehanizme koje je uspostavila kontakt grupa za vitalne stvari, kao što su gorivo i plate", rekao je Hejg poslanicima.On je dodao da će cilj predstojećeg sastanka kontakt grupe u Istanbulu sljedećeg mjeseca biti da se obezbjedi "spremnost međunarodne zajednice da podrži libijski narod u izgradnji stabilne budućnosti".Libijsko opoziciono tijelo koje kao legitimnog predstavnika vlasti priznaju neke evropske i arapske zemlje, saopštilo je da će dobijeni novac biti iskorišćen za plate nastavnika, uličnih čistača i drugih radnika koji obezbjeđuju osnovne usluge stanovništvu.Ministar finansija Saveta Ali Tarhuni je više puta do sada molio za hitnu novčanu pomoć opoziciji, a juče je upozorio da bolnice u istočnom gradu Bengaziju nemaju dovoljno medicinskog materijala.

Pobunjenici stigli na 50 km od Tripolija

Poslije pada fronta u planinama oko Nafuse, pobunjenici polako napreduju ka Tripoliju, pa se borbe poslednjih sati vode na svega 50 kilometara od prijestonice. Nakon 101 dan, koliko traje kampanja vazdušnih udara NATO-a, ovo je najbliže što su pobunjenici uspjeli da se približe Tripoliju .

Sukobi su započeli i u samom Tripoliju, u kojem se prošle noći čula pucnjava iz vatrenog oružja. Ovi sukobi su uslijedili poslije glasnih najava da bi pobunjenici mogli podići ustanak i u Tripoliju i tako zadati konačan udarac Gadafiju.

Ove borbe u Tripoliju su, međutim, sporadične i prilično niskog intenziteta, pa je teško procijeniti koliko su najave pobunjenika, u stvari, realne.

Pobunjenici su uspjeli da zauzmu skladišta oružja nedaleko od Nafuse, gdje je bila spremljena prilično velika količina projektila, mitraljeza i municije, što bi se moglo pretvoriti u ozbiljnu prednost za ustanike sada kada se borbe sa planina, polako, spuštaju u niziju, koja vodi sve do Tripolija.

To skladište, u proteklih nekoliko dana bilo je u više navrata na meti NATO avijacije, pa je dio oružja uništen, kao i nekoliko tenkova i oklopnih vozila koji su bili raspoređeni u okolini.

Odbacuju optužbe Međunarodnog suda

Libija je odbacila optužnice koje je Međunarodni krivični sud podigao protiv Moamera el Gadafija, njegovog sina Seifa el Islama i šefa tajne službe Abdulaha Sanusija, dok su stanovnici Misrate na ulicama proslavili podizanje naloga za njihovo hapšenje.

"Taj sud je oruđe koje Zapad koristi kako bi progonio lidere Trećeg svijeta... Lider revolucije i njegov sin ne drže nikakve zvanične položaje u Libiji", rekao je libijski ministar pravde Muhamed Kamudi.

Situacija na zapadnom dijelu fronta polako se komplikuje, jer ustanici, opremljeni novim oružjem, napreduju po desetak kilometara dnevno.

Pobunjenici su nastavili ofanzivu u namjeri da se što prije dokopaju Tripolija, gdje su, navodno, spremne njihove pristalice, pa Gadafijeve snage ne bi imale nikakvu šansu da odbrane prijestonicu.

Nemoguće je utvrditi koliko je ovakav plan realan, ali je činjenica da se linija fronta i danas pomjerila desetak kilometara bliže Tripoliju i , na najbližem dijelu, nalazi se na više od 50 kilometara od prijestonice.

Daljina će, kako se čini, pobunjenicima predstavljati mnogo manji problem od činjenice da bi se borbe sa planina uskoro mogle voditi na čistini, gdje će Gadafijeva superiornija tehnika predstavljati ozbiljniji izazov, ali i lakšu metu NATO snagama.

Smanjuju se zalihe ljekova

Na istoku Libije se nazire medicinska kriza, pošto bolnici u Bengaziju ponestaje zaliha ljekova, saopštio je ministar zdravlja Nacionalnog tranzicionog savjeta dr Nagi Barakat.

Barakat je rekao da je većina donacija u hitnoj medicinskoj pomoći iz inostranstva otišla pravo na liniju fronta, prenosi Bi-Bi-Si.

Ukoliko izbije nova ofanziva, bolnica bi bila suočena sa velikom krizom, rekao je Barakat.

"Imamo zaliha ljekova za još dvije do tri nedjelje. Ranije smo dobijali ljekove iz Tripolija, čemu sad nemamo pristup", rekao je Barakat.

Vođe pobunjenika kažu da bi kupili nove zalihe ljekova, ali da su ostali i bez novca.

Bonus video: