Tramp zaprijetio Rusiji "novim, lijepim i pametnim" raketama u Siriji

Tramp je na Tviteru poručio Rusiji da ne bi trebalo da bude partner sa "životinjom koja ubija gasom" svoje ljude i koja u tome uživa
75 pregleda 50 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.04.2018. 12:08h

Američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je danas Rusiji da se spremi za "nove i pametne rakete" u Siriji.

Kremlj je upozorio protiv svakog akta u Siriji koji bi mogao da "destabilizuje već krhku situaciju u regionu" poslije prijetnji Zapada da će sprovesti udare protiv vlasti u Damasku zbog navodnog hemijskog napada na pobunjeničku enklavu.

Tramp je na Tviteru poručio Rusiji da ne bi trebalo da bude partner sa "životinjom koja ubija gasom" svoje ljude i koja u tome uživa.

"Rusija je obećala da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se Rusijo, zato što će doći lijepe i nove i 'pametne'", naveo je Tramp.

Ruski ambasador u Libanu Aleksandar Zasipkin rekao je da će svaka raketa ispaljena na Siriju biti srušena a lokacija sa koje je ispaljena biti meta.

Tramp je u novoj poruci naveo da su odnosi SAD s Rusijom "gori neko što su ikad bili, i to uključujući Hladni rat".

"Nema razloga za to. Rusiji smo potrebni da joj pomognemo s njenom privredom, nešto što je veoma lako uraditi, a nama treba da sve države zajedno rade. Zaustiviti trku u naoružanju?", naveo je Tramp.

Zapadne zemlje na čelu sa SAD prijete vojnim odgovorom na snage Bašara al Asada poslije navodnog hemijskog napada na pobunjeničko uporište Dumu kod Damaska, za koji smatraju da su odgovorne sirijske snage.

Sirijske vlasti demantuju svaku odgovornost, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija za sprovođenje objektivne i nepristrasne istrage prije nego što se iznose osude.

"Nadamo se da će sve strane izbjeći svaki akt koji zaista ne bi ni u kom slučaju bio opravdan i koji bi mogao da destabilizuje situaciju u regionu, već krhku i bez toga", rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i ocijenio da je aktuelna situacija "vrlo napeta".

Juče su Rusija i SAD blokirali uzajamne pokušaje u Savjetu bezbjednosti UN da postave međunarodne istražitelje oko navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji. Američki tekst rezolucije je uložila veto Rusija dok ruski tekst nije izglasan jer nije dobio dovoljno glasova.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da je ruski nacrt rezolucije pristrastan jer bi Rusiji omogućio da uloži veto na izbor istražitelja u novom tijelu čime bi se blokirao njegov rad.

Ona je optužila Rusiju da više radi na zaštiti Asada nego na jedinstvu u Savjetu bezbjednosti UN.

Rusija je prije toga uložila veto na američki nacrt rezolucije o Siriji o formiranju istražnog mehanizma o upotrebi hemijskog oružja u Siriji poslije napada u Dumi gdje se sumnja da je takvo oružje korišćeno.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je SAD da žele rezoluciju kako bi "opravdale upotrebu sile protiv Sirije".

Nebenzija je rekao da ta rezolucija ima za cilj da oživi staro istražno telo o hemijskom oružju u Siriju. Rusija se u novembru usprotivila nastavku mandata tog tijela uz ocenu da je to "marioneta u rukama onih koji su protiv sirijskih snaga".

Današnji veto Rusije je 12. veto na neku rezoluciju Saveta bezbednosti UN u Siriji od početka rata u toj zemlji 2011. godine.

Tramp je prethnodno obećao "snažan odgovor" zbog navoda da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, posljednjem uporištu pobunjenika kod Damaska.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će narednih dana saopštiti odluku o eventualnom odgovoru na napad u Siriji i dodao da ako se odluči za akciju, gađaće samo "hemijska skladišta" sirijskih snaga, a ne i njihovih saveznika Rusije i Irana.

Bonus video: