Opljačkao banku da bi mogao na pregled kod ljekara u zatvoru

Veron smatra da je sistem zdravstvene zaštite u SAD-u loš, i kada bi vlasti više pomagale građanima, on ne bi bio primoran da uradi ono što je uradio.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2011. 10:45h

Mnogim ljudima je potrebna pomoć ljekara, ali ne mogu da priušte da posjete medicinske ustanove.

Džejms Ričard Veron je odlučio da ne čeka i nada se da će mu biti bolje, već je opljačkao banku, piše YahooNews.com

Ranije ovog mjeseca, 59-godišnji Veron koji radi u trgovinskoj radniji, je ušao u banku i predao službeniku papir u kome je zahtjevao 1 dolar i medicinsku njegu. Onda je samo mirno sačekao da se policija pojavi.

Sada se nalazi u zatvoru i ima zakazan pregled kog ljekara sledeće nedjelje.

Zdravog razuma, ali ne i tijela

Veronovi problemi su počeli kada je nakon 17 godina izgubio posao dostavljača u Koka Koli uslijed recesije. Ubrzo je pronašao novi posao i počeo da vozi kamion, ali se nije dugo zadržao, pa je odlučio da radi u trgovinskoj radnji.

Međutim njegovo tijelo nije moglo da izdrži napore. Teški fizički poslovi su uzrokovali bolove u leđima, bolovi u lijevom stopalu su ga tjerali da šepa, a dobio je i artritis.

Zatim je primjetio izbočinu na grudima i bol je postao neizdržljiv, priča Verona za Gaston Gazetu.

Znao je da mu je potrebna pomoć, a nije htio da bude na teretu braći i sestrama. Prijavio se za markice za hranu, ali to nije bilo dovoljno.

Zato je skovao plan.

Nisam se plašio ničega. Rekao sam službeniku da ću sjesti i sačekati policiju

9. juna je ustao, istuširao se i opeglao majicu. Poslao je pismo Gazeti, a kao adresu pošiljaoca je naveo Okružni zatvor u Gastonu.

" Kada ovo primite, desiće se pljačka banke koju ću ja izvest" napisao je Veron u pismu. " Izvršio sam pljačku i uzeo jedan dolar. Zdravog sam razuma, ali ne i zdravog tijela".

Potom je pozvao taxi koji ga je odvezao u RBC banku, gdje je od šaltersko radnika zahjevao da mu preda jedan dolar.

"Nisam se plašio ničega. Rekao sam službeniku da ću sjesti i sačekati policiju" kaže Veron.

Službenica se toliko uplašila da je odvedena u bolnicu na pregled, dok je Veron završio u zatvoru kao što je i planirao.

Nema zdravlja, nema ničega

Zato što je tražio samo jedan dolar, optužen je za sitnu krađu a ne za pljačku banke. Ali on kaže da, ukoliko kazna ne bude dovoljno velika, planira da kaže sudiji da će opet to uraditi. Kazna mu je smanjena sa 100 hiljada dolara na 2 hiljade, ali Veron kaže da nema namjeru da je plati.

U zatvoru, Veron izbjegava večere da bi se izbjegao kontakte sa ostalim zatvorenicima. Već je bio na pregledima kod medicinskih sestara a u petak će biti primljen na pregled kod ljekara.

Veron smatra da je sistem zdravstvene zaštite u SAD-u loš

On se nada da će izvršii operacije njegovih leđa i stopala, kao i da će riješiti problem izbočine na grudima.

Zatim planira da provede par godina u zatvoru, prije nego što izađe i uzme socijalno osiguranje, a zatim se preseli na plažu.

Veron smatra da je sistem zdravstvene zaštite u SAD-u loš, i kada bi vlasti više pomagale građanima, on ne bi bio primoran da uradi ono što je uradio.

"Ako nemate zdravlja, nemate ništa" kaže Veron.

Bonus video: