Rusija i SAD traže napredak po pitanju Nagorno-Karabaha

Nagorno-Karabah, pretežno naseljen Jermenima, na teritoriji je Azerbejdžana, ali tu enklavu kontrolišu jermenske snage još od rata dvije zemlje početkom devedesetih godina.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 15:28h

Rusija i SAD zatražile su danas od predsjednika Jermenije i Azerbejdžana, Serža Sarksjana i Ilhama Alijeva, da usaglase osnovna načela za početak rješavanja spora te dve zemlje oko teritorije Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah, pretežno naseljen Jermenima, na teritoriji je Azerbejdžana, ali tu enklavu kontrolišu jermenske snage još od rata dvije zemlje početkom devedesetih godina, poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Predsjednici Jermenije i Azerbejdžana danas bi trebalo da razgovaraju s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim o osnovnim načelima za pregovore o mirovnom dogovoru.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik SAD Barak Obama juče razgovarao sa oba lidera i tražio od njih da preduzmu "odlučujući korak".

Rusko Ministarstvo spoljnjih poslova pojačalo je poruku Alijevu i Sarksjanu navodeći da računa na njih da će se dogovoriti "u interesu mira, napretka i razvoja cijelog regiona".

Američki diplomata Robert Bredtke, koji je uključen u međunarodna nastojanja da se nađe rješenje za spor oko Nagorno-Karabaha, rekao je da su današnji razgovori "vjerovatno najvažnija tačka u procesu od 2001, kada je pokušano da se dođe do mirovnog dogovora u Ki Vestu".

Američki diplomata je juče novinarima u Moskvi rekao da je pitanje da li strane u sporu imaju političku volju da donesu odluku, usvoje načela i onda pređu u sledeću fazu u kojoj bi se ta načela pretočila u detalje konačnog mirovnog rješenja.

Bonus video: