Liberman tvrdi da ne zna ko je izveo napad u Siriji i upozorava Iran

Tokom posjete gradu Kacrinu na anektiranoj Golanskoj visoravni, Liberman je uporedio prihvatanje iranskog vojnog prisustva u Siriji sa "pristankom da Iranci stave omču oko naših vratova", kako je rekao, naglasivši da se to "neće dozvoliti"
60 pregleda 1 komentar(a)
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Avigdor Liberman, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2018. 18:52h

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je danas da ne zna ko je izveo napad na vazduhoplovnu bazu u Siriji, koji je Rusija pripisala Izraelu.

"Ne znam šta se tamo dogodilo i ko je napao", rekao je Liberman tokom posjete severnom Izraelu, dodavši: "Znam jednu stvar sa sigurnošću: Nećemo dozvoliti da se Iran učvrsti u Siriji, ma koja cijena bila. Nemamo drugog izbora".

Tokom posjete gradu Kacrinu na anektiranoj Golanskoj visoravni, Liberman je uporedio prihvatanje iranskog vojnog prisustva u Siriji sa "pristankom da Iranci stave omču oko naših vratova", kako je rekao, naglasivši da se to "neće dozvoliti".

On je objasnio da postoje oni koji to mogu zaustaviti bez korišćenja vojne sile, prenose izraelski mediji.

"Nadam se da će ta tijela delovati i uraditi pravu stvar. U njihovoj je moći da spriječe Iran da se učvrsti (u Siriji) bez nepotrebnog sukoba", ocijenio je izraelski ministar.

Na pitanje da li brine zbog izjava predsjednika SAD Donalda Trampa koji je nedavno rekao da će povući vojnike iz Sirije, Liberman je rekao da je ta zemlja najveći prijatelj Izraela, njen strateški partner koji uvijek stoji uz jevrejsku državu i da se to vidjelo u posljednjih nekoliko dana u Savjetu bezbjednosti UN.

"U isto vrijeme to je najveća supersila u svijetu sa svojim sopstvenim interesima i politikom i mi ćemo poštovati svaku odluku koju donese Bijela kuća", rekao je on.

Ruska vojska je saopštila da su dva izraelska aviona tipa F-15 izvela u noći između nedjelje i ponedjeljka udare iz vazduha na sirijsku bazu kraj Homsa. Ubijeno je navodno 14 ljudi, uključujući najmanje sedam Iranaca, preneli su izraelski mediji.

Interfaks je citirao Ministarstvo odbrane Rusije da su izraelski ratni avioni izveli udare iz libanskog vazdušnog prostora. Navedeno je da je sirijska protiv-vazdušna odbrana oborila pet od osam ispaljenih raketa, a ostale tri su pale u zapadni dio baze.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u ponedjeljak je taj udar označio kao "opasan razvoj događaja".

Bonus video: