Savjet bezbjednosti UN večeras glasa o rezoluciji o Siriji

Rusija je juče ocijenila kao neprihvatljive djelove nacrta rezolucije u kojoj se osuđuju navodni napadi hemijskim oružjem u subotu u napadu na posljednje pobunjeničko uporište u Dumi, kod Damaska, što Rusija i sirijske vlasti negiraju
4 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2018. 16:03h

Sjedinjene Američke Države su pozvale Savjet bezbjednosti UN da večeras glasa o njihovom predlogu rezolucije o Siriji u kojem predlažu formiranje istražnog mehanizma zbog upotrebe hemijskog oružja u Siriji, saopštili su diplomatski izvori.

Rusija je juče ocijenila kao neprihvatljive djelove nacrta rezolucije u kojoj se osuđuju navodni napadi hemijskim oružjem u subotu u napadu na posljednje pobunjeničko uporište u Dumi, kod Damaska, što Rusija i sirijske vlasti negiraju.

Neimenovani diplomata izjavio je da je "garantovan ruski veto" na američki predlog rezolucije koja bi trebalo da dobije podršku većine od 15 stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN. Ukoliko Rusija uloži veto, to će biti njen 12. na neku rezoluciju o Siriji od početka tamošnjeg rata 2011. godine, u kojem je ona saveznica vlasti u Damasku.

Američki nacrt predviđa stvaranje nezavisnog istražnog mehanizma UN za slučajeve upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Taj organ bi imao mandat od godinu dana koji bi mogao da se obnovi.

UN više nemaju takav organ jer krajem 2017. godine nije produžen mandat takvoj grupi jer je Rusija uložila veto.

Izvori na terenu, među kojima spasioci volonteri poznati kao "Bijeli šlemovi", saopštili su da je više od 40 ljudi poginulo u subotu u napadu u Dumi, dok su opozicioni akitvisti naveli da je napad izveden hemijskim oružjem.

Bonus video: