Obama će objaviti detalje o povlačenju trupa iz Avganistana

Obama je u decembru 2009. najavio da šalje dodatnih 30.000 vojnika u Avganistan da se bore protiv talibana čime je broj Amerikanaca u tom ratu porastao na 100.000.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 08:18h

Predsjednik SAD-a Barak Obama treba da objavi svoju odluku o tome kojim tempom će početi povlačenje američkih vojnika iz Avganistana predviđeno za idućimjesec, rekao je jedan američki zvaničnik."Razgovor o Avganistanu biće u srijedu", rekao je taj izvor koji nije želio da mu se navede ime. On nije dao nikave detalje.Obama je u decembru 2009. najavio da šalje dodatnih 30.000 vojnika u Avganistan da se bore protiv talibana čime je broj Amerikanaca u tom ratu porastao na 100.000.

Američki predsjednik je tada obećao da će od jula 2011. američki vojnici početi da se vraćaju kući.Međutim, od tada je Bijela kuća dosta neodređena o trajanju i brzini tog povratka, stalno naglašavajući da će se to odvijati u zavisnosti od "situacije na terenu", navodi agencija Frans pres.Očekuje se da će Obama objaviti kako namjerava da ispuni svoje obećanje o početku povlačenja američkih snaga u julu.Cilj je i dalje da Avganistanci preuzmu brigu o svojoj bezbjednosti do 2014. godine, do kada bi američke i druge strane snage trebalo da napuste zemlju.U američkom Kongresu sve se je više onih koji traže da se završi ta skupa operacija u Avganistanu, posebno od kad je ubijen vođa Al Kaide Osama Bin Laden u akciji američkih komandosa 2. maja u Pakistanu, navodi agencija Frans pres.

Bonus video: