Više hiljada ljudi protestovalo u Maroku

"Ove reforme nijesu dovoljne i neće omogućiti Maroku da iz apsolutne monarhije pređe u parlamentarnu monarhiju", prenosi AFP.
0 komentar(a)
Maroko protesti, Foto: AFP
Maroko protesti, Foto: AFP
Ažurirano: 20.06.2011. 10:11h

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se na mirnom protestu u Kazablanki, na poziv omladinskih aktivista koji su odbacili ustavne reforme koje je predložio kralj Mohamed šesti.

U tom gradu je istovremeno održan skup nekoliko stotina osoba koje su podržale predložene reforme.

Član Pokreta 20. februar Ahmed Medijani rekao je da neće odustati.

"Ove reforme nijesu dovoljne i neće omogućiti Maroku da iz apsolutne monarhije pređe u parlamentarnu monarhiju", prenosi AFP.

U ostalim gradovima u Maroku, pozivu tog pokreta na proteste širom zemlje u nedjelju se odazvalo samo nekoliko stotina osoba, dok je i u prijestonici Rabatu istovremeno održan skup pristalica reformi koje je predložio kralj.

Mohamed šesti je prije tri dana predstavio niz planiranih ustavnih reformi kojima se ograničavaju njegova široka politička ovlašćenja, obećao ustavnu monarhiju sa demokratskim parlamentom i najavio da će se o predloženim reformama glasati na referendumu 1. jula.

Marokanskog monarha su na taj korak navele prodemokratske demontracije širom zemlje, koje su počele 20. februara, po čemu je omladinski pokret i dobio naziv, a koje su bile inspirisane narodnim pobunama u drugim arapskim zemljama.

Većina političkih partija, kako opozicionih, tako i onih na vlasti, pozdravila je kraljev predlog, ali Pokret 20. februar smatra da te reforme nisu dovoljne i pozvao je na nove mirne proteste širom zemlje.

Bonus video: