U Čileu protest 80.000 studenata i profesora

Zbog sukoba sa policijom je privedeno 38 osoba, među kojima 26 maloljetnika.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2011. 08:04h

Ove podatke saopštila je čileanska policija koja je potvrdila da je u protestu učestvovalo oko 80.000 ljudi.

Oko 80.000 studenata, srednjoškolaca i profesora demonstriralo je u Santjagu na jednom od najvećih protesta u posljednjih pet godina, zahtijevajući od države veća ulaganja u obrazovanjeSlični protesti na kojima se okupilo više hiljada ljudi, održani su i u Valparaisu, Konsepsionu i Temuku.

To su najveće demonstracije još od 2006. godine kada je talas protesta koji je takođe potekao iz školstva zaprijetio stabilnosti vlade Mišel Bašele.

Sličnim problemima sada će morati da se bavi desničarski predsjednik Sebastijan Pinera koji je na vlast došao početkom 2010. godine kao prvi desničar za 20 godina.

Jučeršanji protesti dolaze u trenutku kada istraživanja javnog mnjenja pokazuju rekordno malu popularnost sadašnjeg šefa države. Prema tim anketama, 56 odsto Čileanaca negativno ocjenjuju rad Pinere, dok ga podržava njih 36 odsto.

Javno obrazovanje u Čileu je tokom perioda diktature 1973-90. bilo potpuno zanemareno, a srednje škole su bile u nadležnosti opštinskih vlasti.

Sektor obrazovanja hronično nema novca i ogromne su razlike između državnih i uglednih privatnih školskih i fakultetskih ustanova.

Profesori i studenti zamjeraju vlastima da za obrazovanje izdvajaju tek 4,4 odsto BDP, iako UNESCO propisuje najmanje 7 odsto, dok s druge strane čileanska privreda biljezzi solidan rast: 9,8 odsto u prvom semestru 2011. što je nezabilježeno u posljednjih 16 godina.

Bonus video: