Pakistanska služba uhapsila saradnike CIA

Prema pisanju “Njujork tajmsa”, među uhapšenim Pakistancima je bio i jedan major vojske koji je zapisivao registarske tabilice kola koja su ulazila u Bin Ladenov kompleks.
0 komentar(a)
Bin Ladenovo sklonište, Foto: Beta
Bin Ladenovo sklonište, Foto: Beta
Ažurirano: 15.06.2011. 08:04h

Pakistanska obaveštajna služba uhapsila je vlasnika kuće iznajmljene pripadnicima američke CIA za osmatranje kompleksa lidera terorističke organizacije Al Kaide Osame Bin Ladena prije napada na njega, kao i još nekoliko Pakistanaca, objavili su američki mediji.

“Njujork tajms” piše da je pakistanska obavještajna agencija, poznata kao ISI, uhapsila petoricu pakistanskih građana, koji su davali informacije CIA prije nego što je 2. maja izvršen napad u kome je ubijen Bin Laden, a AP javlja da je u Pakistanu, jedan zapadni funkcioner potvrdio pisanje njujorškog dnevnika.

Pomenuti funkcioner je želio da ostane anoniman budući da je riječ o “osjetljivim obavještajnim pitanjima,” navela je američka agencija.

Prema pisanju “Njujork tajmsa”, među uhapšenim Pakistancima je bio i jedan major vojske koji je zapisivao registarske tabilice kola koja su ulazila u Bin Ladenov kompleks u Abotabadu u nedjeljama prije napada.

Policija je uhapsila petoricu pakistanskih građana, koji su davali informacije CIA prije nego što je 2. maja izvršen napad u kome je ubijen Bin Laden

Za sada nije poznato šta se dešava sa saradnicima CIA ali američki funkcioneri su rekli listu da je direktor CIA Leon Paneta pokrenuo ovo pitanje prilikom sastanka sa pakistanskim vojnim i obavještajnim funkcionerima u Islamabadu prošle nedelje.

Predstavniki ISI u Islamabadu je odbio da komentariše ovo pitanje, navodi AP.

Poremećeni odnosi SAD i Pakistana

Odnosi Pakistana i SAD su zategnuti zbog akcije američkih mornaričkih “foka” na pakistanskoj teritoriji i drugih pitanja, a hapšenje saradnika je samo poslednji u nizu dokaza o poremećenim odnosima dvije zemlje, ocijenila je američka agencija.

“Njujork tajms” piše i da je zamjenik direktora CIA Majkl Moren, zamoljen da ocijeni saradnju Pakistana sa SAD od 1 do 10, na brifingu zatvorenom za javnost u Odboru senata za obavještajna pitanja prošle nedjelje, odgovorio “tri”.

Pakistanski ambasador u SAD Husain Hakani rekao je da CIA i pakistanska obaveštajna agencija “rade na upostavljanju odgovarajućih uslova saradnje u borbir protiv terorizma” ali nije želio da iznosi detalje.

Bonus video: