Na sjeveru Sirije vojska nastavlja da guši proteste

Pohod sirijske vojske na sjeveru zemlje se nastavlja. Prema izjavama svjedoka, dogodila su se masovna hapšenja u selima u okolini Džisr al-Šugura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 08:06h

Sirijske snage uputile su se prema sjevernom gradu Maratu al-Numanu na autoputu Damask-Alepo nakon što su uhapsile stotine ljudi u selima u okolini Džisr al-Šugura, prenose agencije pozivajući se na izjave svjedoka.

Sirijske snage i oklopna vozila stigli su kasno sinoć u selo Ahtam, 14 kilometara od Marat al-Numana, gdje su se održavali masovni protesti protiv sirijskog predsjednika.

Hiljade stanovnika Džisr al-Šugura pobjegle su u Tursku, udaljenu nekih 20 kilometara, prije nego što je vojska u nedjelju zauzela grad.

Sirijske vlasti tvrde da je u Džisr al-Šuguru prošle sedmice poginulo 120 pripadnika policijskih i vojnih snaga. Stanovnici i vojnici koji su dezertirali tvrde da su to bili civili i vojnici koji su ubijeni jer nisu htjeli da pucaju u demonstrante.

Od početka protesta prije tri mjeseca u Siriji je poginulo 1300 civila i više od 300 vojnika i policajaca.

Asad, koji je na vlast došao nakon smrti svog oca 2000., ponudio je neke ustupke demonstrantima - ukidanja vanrednog stanja koje je bilo na snazi 48 godina i nacionalnog dijaloga što su mnogi aktivisti odbili.

Bonus video: