MMF objavio: Bili smo meta snažnog sajber napada

Sajber napad se dogodio prije nekoliko mjeseci, prije nego što je bivši šef MMF-a Dominik Stros-Kan uhapšen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 15:17h

Međunarodni monetarni fond (MMF) javio je da je bio meta sajber napada, prenosi CNN.

Zvaničnici fonda dali su nekoliko detalja i rekli da je napad koji se dogodio ranije ove godine bio "veliki upad" u njihov sistem, izvještava Njujork tajms.

Sajber obezbjeđenje reklo je da je upad bio dizajniran da instalira softver koji bi stvorio "digitalno prisustvo insajdera". MMF, koji čuva osjetljive ekonomske podatke mnogih zemalja, rekao je da su njihove operacije potpuno funkcionalne.

Njujork tajms je objavio da je osoblje MMF-a u srijedu putem i-mejla obaviješteno o upadu i da im je rečeno da Fond nije to zvanično objavio

Sajber napad se dogodio prije nekoliko mjeseci, prije nego što je bivši šef MMF-a Dominik Stros-Kan uhapšen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

"Mogu da potvrdim da istražujemo incident", rekao je portparol MMF-a Dejvid Holej.

"Nisam u pozijciji da iznosim više informacija u incidentu", rekao je.

Osoblje obavijestili putem i-mejla

Njujork tajms je objavio da je osoblje MMF-a u srijedu putem i-mejla obaviješteno o upadu i da im je rečeno da Fond nije to zvanično objavio.

Stručnjak za sajber bezbjednost rekao je Rojtersu da je meta infiltracije bila instaliranje softvera koji bi omogućio "digitalno prisustvo insajdera" u MMF-u

U i-mejlu upozoravaju da su registrovani "sumnjivi transferi fajlova" i da je istraga pokazala kako su neki podaci Fonda "kompromitovani i upotrijebljeni za pristup pojedinim sistemima Fonda".

Pisalo je i da "nema razloga za vjerovanje da su neke lične informacije upotrijebljene u svrhu prevare".

Stručnjak za sajber bezbjednost rekao je Rojtersu da je meta infiltracije bila instaliranje softvera koji bi omogućio "digitalno prisustvo insajdera" u MMF-u.

"Kod je razvijen i pušten u tu svrhu", rekao je Tom Kelerman, koji je radio za Fond.

Blumberg je citirao neimenovanog stručnjaka za bezbjednost koji je rekao da su hakeri bili povezani sa stranom vladom. U svakom slučaju, ovakve napade je teško pratiti.

Visoki stepen sajber napada

Svjetska banka je rekla da je na neko vrijeme prekinula svoje veze sa MMF-om do "prestanka uzbune".

U aprilu je Soni plejstejšn mreža isključena nakon što su hakeri ukrali lične podatke sa više od 100 miliona naloga

"Svjetska banka, kao i svaka veća organizacija, svjesna je potencijalnih prijetnji našem sistemu informacija i konstantno radimo da unaprijedimo našu odbranu", rekao je portparol Svjetske banke Rič Mils.

Ovaj incident je posljednji u mreži krupnijih kršenja sajber bezbjednosti.

U aprilu je Soni plejstejšn mreža isključena nakon što su hakeri ukrali lične podatke sa više od 100 miliona naloga, a u maju firma američke bezbjednosti Lokhid Marin objavila je da je bila meta velikog sajber napada.

Direktor CIA Leon Paneta rekao je američkom kongresu ranije ove nedjelje da visoki stepen sajber napada može da umanji moć, finansije, sigurnost i vladine sisteme i da je sve to "realna mogućnost u današnjem svijetu".

Bonus video: