PRIRODNO PODLOŽNIJI

UN: Više od 115 miliona djece na opasnim poslovima

ILO podsjeća da više od polovine djece radnika angažovanih na vrlo opasnim poslovima dolaze iz Afrike, Azije i Latinske Amerike.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 11:09h

Više od 115 miliona djece i tinejdžera širom svijeta, ili sedam odsto svjetske populacije te dobi, radi na opasnim poslovima i poslovima opasnim po život, poput rada s opasnim hemikalijama, objavila je u petak Međunarodna organizacija rada (ILO).

Agencija UN-a, koja određuje standarde zapošljavanja u svijetu, u svom saopštenju navodi da djeca i tinejdžeri rade na raznim poslovima, od rudarstva do metalne industrije, poljoprivrede, proizvodnje cipela i na plantažama banana.

Ima, međutim, djevojčica i dječaka koji rade na ilegalnim iskopinama zlata, gdje ih tjeraju da se provlače kroz uske tunele koji se svaki čas mogu urušiti.

Takođe moraju baratati i otrovnom živom kako bi izvukli zlato.

UN-ov istražitelj upozorava da je sve veća potražnja za dječjim radom jer su djeca "prirodno podložnija, lakše ih je disciplinovati nego odrasle i previše su uplašena da bi se žalili".

ILO podsjeća da više od polovine djece radnika angažovanih na vrlo opasnim poslovima dolaze iz Afrike, Azije i Latinske Amerike.

Na posao u vrlo mladoj dobi primorani su uglavnom zbog velikog siromaštva. UN je 12. maj proglasio Svjetskim danom borbe protiv dječjeg rada.