Bakterija ešerihija koli u smeću oboljele porodice

Njemački ministar zdravlja Danijel Ber saopštio je da opada broj novoinficiranih, ali da se nove žrtve ne mogu, na žalost, isključiti.
0 komentar(a)
bakterija, Foto: AFP
bakterija, Foto: AFP
Ažurirano: 09.06.2011. 11:30h

Njemački eksperti pronašli su na ostacima krastavaca, pronađenim u đubretu jedne oboljele porodice iz Magdeburgana, prisustvo mutirane forme EHEC bakterije (Ešerihije koli) tip 01014, saopštio je portporol Ministarstva zdravlja pokrajine Saksonija-Anhalt Holger Paeh.

Za sada je nejasno kako su bakterije dospjele u kontejner - da li su bile na svježim krastavcima ili su naknadno tu došle, tako da je, kako prenose mediji tvrdnje stručnjaka, to otkiriće od veoma malog značaja za dalju potragom za izvorima zaraze od koje je u Njemačkoj do sada umrlo najmanje 25 osoba.

Ostaci krastavaca su bili u đubretu oko nedjelju i po dana, javljaju mediji i ističu da je otac porodice bio lako inficiran, majka liječena u bolnici pa otpuštena, dok je ćerka u teškom stanju, sa hemolitičko-uremijskim sindormom.

Njemački ministar zdravlja Danijel Ber saopštio je da opada broj novoinficiranih, ali da se nove žrtve ne mogu, na žalost, isključiti.

"Najgore je, međutim, prošlo...'', rekao je Bar, koji je sa pokrajinskim ministrima zdravlja i zaštite potrošača razgovarao o suzbijanju bolesti, za koju postoje prve indicije i da je prenijeta sa čovjeka na čovjeka.

Profesor Jirgen Hezeman sa Petenkofer-Instiuta u Minhenu je, naime, kako prenose mediji, iznio u javnost slučaj jednog bračnog para, koji je bio na odmoru na baltičkom ostrvu Usedom i prošlog vikenda se prvo muž inficirao EHEC bakterijom.

Malo kasnije i kod žene je pronađena ista dijagnoza, prenose mediji, ukazujući da bi, kako se pretpostavlja, to mogao biti prvi slučaj prenošenja bolesti sa čovjeka na čovjeka.

Crijevna infekcija, čiji je izvor i dalje nepoznat, počinje prolivima, a u najtežim slučajevima dolazi do otkazivanja bubrega i moguće smrti.

Lekari nemaju standardnu terapiju za liječenja pacijenata, bolnice traže dodatna finansijka sredstva, nadležne institucije apeluju na dobrovoljne davaoce krvi, a potrošači su postali nesigurni, piše štampa i prenosi preporuke zdravstvenih službi o izbjegavanju svježeg povrća u ishrani i pridržavanju higijenskih mjera.

Bonus video: