OSAMINIM STOPAMA

Al-Zavahiri prijeti Zapadu nastavkom terorizma

„Čovjek koji je zastrašivao Ameriku živi, nastaviće da je plaši i poslije njegove smrti“, naveo je Al-Zavahiri.
0 komentar(a)
26.02.2019. 11:29h

Jedan od lidera međunarodne terorističke mreže Al Kaida, Ajman al-Zavahiri, obećao je i dalje da će izvoditi terorističke akte protiv zapadnih zemalja, kako je to radio vođa terorista Osama bin Laden, kojeg su specijalne šnage SAD početkom maja likvidirale u Pakistanu, javila je danas Agencija Frans pres, pozivajući se na američku službu za praćenje islamističkih sajtova (SITE).

„Mi treba da nastavimo putem džihada (svetog rata) kako bi istjerali okupatore sa islamske zemlje“, naveo je Al-Zavahiri u posmrtnom govoru Bin Ladenu, objavljenom u obliku video-spota na jednoj od internet stranica.

„Čovjek koji je zastrašivao Ameriku živi, nastaviće da je plaši i poslije njegove smrti“, naveo je Al-Zavahiri.

Bin Laden je ubijen 2. maja uveče u kući kod grada Abotabada, nedaleko od pakistanskog glavnog grada Islamabada. Ministarstvo spoljnih poslova Pakistana potvrdilo je likvidaciju lidera Al Kaide, a prema izvještajima američkih medija, beživotno tijelo teroriste spušteno je u more.

Pretpostavljalo se da će upravo Al-Zavahri, koji se smatra „drugim čovjekom“ Al Kaide, naslijediti Bin Ladena, međutim, lider operativnog štaba terorističke mreže je postao Egipćanin Saif al-Adel.

Ljekar po profesiji, Al-Zavahiri je osnivač Egipatskog islamskog džihada, a Vašington ga optužuje za ubistvo američkih građana i napade na američke ustanove.

Na potjernici je od 7. avgusta 1998. godine zbog umiješanosti u eksplozije u ambasadama SAD u Tanzaniji i Keniji, kada je poginulo više od 200 ljudi. Za informaciju koja bi dovela do hapšenja Al-Zavahirija, Federalni istražni biro (FBI) nudi nagradu od 25 miliona dolara.