NATO tokom dana izveo skoro 30 vazdušnih napada na Tripoli

ibijska televizija je javila da je u udarima pogođena Gadafijeva rezidencija, a da su oštećene i obližnje kuće i infrastruktura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 16:53h

NATO je tokom dana izveo skoro 30 vazdušnih napada na Tripoli, gdje je oštećeno nekoliko zgrada u rezidenciji libijskog lidera Moamera Gadafija, isti dan kada su Kina i Rusija poslale svoje predstavnike u Bengazi da razgovaraju sa liderima pobunjenika.

Prema izvještajima medija, tokom poslijepodneva bilo je najmanje 27 udara, posle kojih se iznad Gadafijeve rezidencije vidio crni dim.

Dnevni napadi NATO-a su bili rijetki tokom dvomjesečne operacije u Libiji, što bi moglo da ukazuje na intenziviranje napora Alijanse kako bi primorala Gadafija da siđe sa vlasti, prenijela je agencija AP.

Napadi su počeli oko 11.30 sati po lokalnom vremenu i nastavljeni su tokom dana.

Libijska televizija je javila da je u udarima pogođena Gadafijeva rezidencija, a da su oštećene i obližnje kuće i infrastruktura.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim izjavio je da se vjeruje da su među metama napada bile vojne kasarne blizu Gadafijeve rezidencije.

"Umjesto da razgovaraju sa nama, oni nas bombarduju. Oni su poludjeli", izjavio je Ibrahim

"Umjesto da razgovaraju sa nama, oni nas bombarduju. Oni su poludjeli", izjavio je Ibrahim.

On je dodao da su dnevni napadi posebno zastrašujući, jer su porodice tokom dana razdvojene i roditelji su prestrašeni, jer djeca nijesu uz njih.

Za sada nema podataka o žrtvama napada, a u libijskoj prijestonici mogle su se čuti sirene ambulantnih kola.

Obnovljeni diplomatski napori u cilju prestanka sukoba

Dok NATO pojačava obim i intenzitet napada, obnovljeni su i diplomatski napori u cilju okončanja sukoba.

Izaslanik Ujedinjenih nacilja u Libiji Abdul-Elah al-Katib očekuje se da će danas doputovati u zemlju, ali Ibrahim nije želio da kaže sa kim će se sastati niti koliko dugo će ostati.

Libijski ministar inostranih poslova Abdelati Obeidi doputovao je danas u Kinu, gdje će ostati do četvrtka.

Obeidi će razgovarati sa kineskim šefom diplomatije Jangom Djiečijem o potrebi pronalaženja političkog rješenja libijske krize, izjavio je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Hog Lei.

Kineski diplomata stacioniran u Egiptu, posjetio je danas uporište pobunjenika u Bengaziju gdje se sastao sa predstavnicima Nacionlanog prelaznog savjeta.

U Bengaziju je boravio i izaslanik ruskog predsednika za Afriku, Mihail Margelov, koji je razgovarao sa Mustafom Abdulom Džalilom, predsednikom Nacionalnog prelaznog savjeta, šefom pobunjenika za vojna pitanja Omarom al Haririjem i premijerom Savjeta Mahmudom Džibrilom.

Gadafi izgubio legitimitet

Margelov je rekao da je Gadafi izgubio legitimitet, ali da NATO napadi nisu rešenje krize.

"Što duže bude trajalo krvoproliće, biće teže izgraditi proces nacionalnog pomirenja poslije građanskog rata", rekao je Margelov.

Kina i Rusija bile su uzdržane prilikom izglasavanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o intervenciji u Libiji i stalno su kritikovale NATO bombardovanje i pozivale na prekid vatre.

Bonus video: