Raste podrška Amerikanaca ratu u Avganistanu

Većina Amerikanaca smatra da taj rat, koji je ušao u desetu godinu, nije vrijedan truda, i pored toga što je prije mesec dana ubijen Osama bin Laden.
88 pregleda 0 komentar(a)
Avganistan, Foto: Beta
Avganistan, Foto: Beta
Ažurirano: 07.06.2011. 07:28h

Podrška Amerikanaca ratu u Avganistanu povećala se prvi put otkad je američki predsjednik Barak Obama krajem 2009. godine objavio da će tamo uputiti još 30 hiljada vojnika.

Rezultati ankete, urađene za Vašington post i televiziju ABC, mogu pružiti Obami malo više prostora dok ovih dana bude donosio odluku koliko trupa da povuče u julu.To je rok koji je prije 18 meseci on odredio kao početak povlačenja iz Avganistana, koje treba da se okonča krajem 2014. godine.U anketi koja je urađena prošle sedmice, 43 odsto Amerikanaca kazalo je da je to rat koji vrijedi voditi, što je povećanje u odnosu na mart, kada se tako izjasnilo 31 odsto ispitanika.

Taj značajan porast rezultat je povećane podrške takozvanih nezavisnih glasača, od čije naklonosti u velikoj mjeri zavisi rezultat izbora. Sada tako misli 45 odsto birača koji se stranački ne opredjeljuju, dok je u martu tako smatralo njih tek nešto preko četvrtine.Protivljenje ratu palo je među glasačima Demokratske stranke, sa 79 odsto u martu, na 63 odsto. Većina Amerikanaca smatra da taj rat, koji je ušao u desetu godinu, nije vrijedan truda, i pored toga što je prije mesec dana ubijen Osama bin Laden.Skok podrške od 16 procentnih poena, koliko je Obama dobio za način vođenja Avganistanskog rata, koliko je zabilježeno odmah poslije likvidacije Bin Ladena, sada je prepolovljen, pokazala je anketa.Gotovo tri četvrtine Amerikanaca smatra da bi iz Avganistana trebalo ovog ljeta povući značajan broj vojnika, iako manje od polovine očekuje da se to dogodi.Anketa je sprovedena dok Obamina administracija nastoji da odluči koliko će u julu povući trupa, od ukupno oko 100 hiljada vojnika, koliko ih je trenutno u Avganistanu, o čemu je predsjednik razgovarao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost.

Bonus video: