U Jemenu slavlje zbog odlaska predsjednika Saleha

Za sada u Jemenu nema zvaničnog saopštenja da li je neko preuzeo funkciju vršioca dužnosti predsjednika.
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Guardian.co.uk
Jemen, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 05.06.2011. 17:36h

Demonstranti su, igrom, pjesmom i ritualnim klanjem stoke na centralnom trgu u glavnom gradu Jemena Sani, proslavili odlazak dugogodišnjeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha, koji je na operaciji u Saudijskoj Arabiji pošto je ranjen u napadu na njegovu palatu.

Jedan izvor u bolnici u Saudijskoj Arabiji rekao je Rojtersu da Saleha operišu kako bi mu izvadili šrapnel iz grudnog koša.

Saleh, koga je na aerodromu u Rijadu dočekao visoki saudijski zvaničnik, izašao je iz aviona na nogama, ali s vidljivim povredama vrata, glave i lica.

Britanska agencija ocjenjuje da bi napuštanjem zemlje u takvoj situaciji, čak i zbog liječenja, moglo da oteža Salehu, koji je predsjednik već skoro 33 godine, da se održi na vlasti i da bude shvaćeno kao prvi korak ka predaji vlasti.

Jedan saudijski zvaničnik, na kojeg se poziva Frans pres, izjavio je da Saleh nije podnio ostavku.

Za sada u Jemenu nema zvaničnog saopštenja da li je neko preuzeo funkciju vršioca dužnosti predsjednika, ali je po ustavu te bliskoistočne zemlje predviđeno da to bude potpredsjednik, u periodu do 60 dana, u slučajevima kada je šef države odsutan.

Potpredsjednik Abed Rabo Mansur Hadi sastao se s ambasadorom SAD u Jemenu Džeraldom Majklom Fejerstajnom, što bi, kako ocjenjuje AP, mogao biti znak da je već izvršen prenos vlasti.

Hadi je general vojske, sa juga zemlje, i na mestu potpredsjednika je od 1994. godine, a takođe je generalni sekretar vladajuće partije Opšti narodni kongres.

Dosad se, međutim, nije isticao u politici.

Prema sporazumu o prenosu vlasti, postignutom uz posredovanje zemalja Zaliva, koji je Saleh do sada odbijao da potpiše, predviđeno je da jemenski lider preda vlast Hadiju u roku od 30 dana a zauzvrat dobije imunitet od krivičnog gonjenja.

Jedanaestoro ljudi poginulo je u napadu u petak u kome je ranjen Saleh, koji je izložen sve većem pritisku da napusti vlast.

U napadu, pored Saleha, protiv čijeg režima građani protestuju već četiri mjeseca, ranjeni su i premijer, koji ima opekotine na licu, zamjenik premijera, predsjednik parlamenta, zamjenik predsjednika vlade zadužen za unutrašnje poslove i šef savjetodavnog odbora i svi oni su prebačeni na liječenje u Saudijsku Arabiju, prenijeli su ljekari i državna agencija Saba.

Salehov režim optužio je za napad na njegovu palatu moćnog plemenskog vođu šeika Sadika al Ahmara, čiji se borci suprotstavljaju vladinim snagama u Sani otkako je u utorak prekinuto primirje.

Bonus video: