Da li je naš Mjesec jedini u svemiru?

Sebastijan Elser sa Univerziteta u Cirihu kaže da vjerovatnoća u postojanju satelita nalik Mjesecu koju pokazuje ova studija, tjera naučnike u lov na "ekstra planete".
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 16:19h

Jedna od deset stjenovitih planeta, koje se nalaze oko zvijezda kao što je Sunce, može biti proprcionalno velika kao naša Zemlja tvrde stručnjaci, piše BBC.

Naš Mjesec je disproprcionalno velik - veći je od četvrtine Zemljinog prečnika.

Ovakva situacija za naučnike je do skora bila rijetkost.

Koristeći kompjutersku metodu da simuliraju nastanak planeta istraživači su otkrili da ono što je uticalo na stvaranje Mjeseca, zapravo nije rijetkost u svemiru.

Rezultati istraživanja mogu pomoći i u identifikaciji ostalih planeta koje su pogodne za život.

Prošle godine naučnici na Univerzitetu u Cirihu koristili su simulaciju kako bi predstavili način na koji planeta, od malog gasa preko manjih komada stijene, dobije svoj oblik.

Vjerovalo se da je naš Mjesec nastao u ranoj fazi razvitka Zemlje, kada je planeta veličine Marsa udarila o Zemlju i kao rezultat sudara formirao se disk koji je je kružio oko naše planete i vremenom srastao u ono što mi danas zovemo - Mjesec.

Tim je koristio rezultate prethodnih istraživanja kao početnu tačku za "n simulaciju" kako bi otkrili stepen vjerovatnoće po kojem isti veliki događaji kreiraju velike satelite na isti način.

Analiza je pokazala da jednom u 12 slučajeva postoji šanca za stvaranje sistema koji će imati veću masu nego planeta Zemlja ili polovinu našeg Mjeseca.

Sebastijan Elser sa Univerziteta u Cirihu kaže da vjerovatnoća u postojanju satelita nalik Mjesecu koju pokazuje ova studija, tjera naučnike u lov na "ekstra planete".

Naš Mjesec služi da se nagib ose Zemlje stabilizuje. To će zauzvrat u budućnosti izazvati drastične promjene u načinu na koji se Sunčeva toplota reflektuje na Zemlji.

"Može se reći da je prisustvo Mjeseca rezultiralo stabilnim okruženjem u kojem život može evoluirati", kaže Elser i dodaje: "Ako provjerate mogućnost ovakvih stvari to je dobro jer pokušavate da otkrijete koliko još drugih svjetova ima u galaksiji. Ali sigurno nije jedini i najvažniji. "

Elserove kolege kažu da su ovi podaci jako zanimljivi ali upozoravaju da nijesu poznati svi parametri koji utiču na formiranje mjeseca.

"Ipak mislim da bi trebali da uzmemo dosadašnje iskustvo i znanje o formiranju planeta i mjeseca kao početnu tačku za kalkulaciju", izjavio je istraživač.

Galerija

Bonus video: