Bivši vođa Crnih pantera Džeronimo Prat umro u Keniji

Jedan od bivših vođa američkih crnaca Elmer "Džeronimo" Prat, kome je presuda za ubistvo poništena poslije 27 godina provedenih u zatvoru, preminuo je u Tanzaniji u 63. godini.
0 komentar(a)
Džeronimo Prat, Foto: AP
Džeronimo Prat, Foto: AP
Ažurirano: 03.06.2011. 17:21h

Jedan od bivših vođa militantnog pokreta američkih crnaca Elmer "Džeronimo" Prat, kome je presuda za ubistvo poništena poslije 27 godina provedenih u zatvoru, preminuo je u Tanzaniji u 63. godini, rekao je jedan njegov saradnik.Prat je preminuo u gradu Aruša u kojem je proveo posljednjih nekoliko godina, rekao je bivši član Crnih pantera Pit O'Nil, navodeći da se sumnja da je umro od moždanog ili srčanog udara budući da je ove nedjelje bio u bolnici zbog visokog krvnog pritiska.Džeronimo Prat je 1972. osuđen zbog optužbe da je bio jedan od dvojice ljudi koji su opljačkali i fatalno ranili učiteljicu Karolin Olsen u decembru 1968. godine u Santa Moniki.

Pored njega niko nije uhapšen u tom slučaju.On je tvrdio da je na dan ubistva bio u Oklandu na sastanku Stranke Crnih pantera, kao i da su agenti FBI-ja i policija sakrili i možda uništili snimke koje bi to mogle dokazati.

Stranka Crni panteri je bila radikalna ljevičarska organizacija Afroamerikanaca, koja je u SAD bila aktivna od 1966. do 1982. godine.

Postala je poznata radikalnim aktivizmom u sedmoj i osmoj deceniji 20. veka, ali i kritikovana za crnački nacionalizam i upotrebu nasilja.Advokat Stjuart Henlon, koji je pomogao Pratu da izađe iz zatvora, rekao je da on nije bio ogorčen zbog boravka u zatvoru, kao i da nije imao želju za osvetom.Prat je posljednjih devet godina radio u humanitarnoj organizaiji u Aruši čiji je cilj pomoć mladima.Njegovi advokati tvrdili su da je Pratovo hapšenje posljedica politički motivisane kampanje šefa FBI-ja Edgara Huvera protiv Crnih pantera, kao i drugih organizacija koje je američka vlada smatrala neprijateljima.Do preokreta je došlo pošto je otkriveno da je glavni svjedok optužbe prećutao da je bivši osuđenik i doušnik policije.Sudija Vrhovnog suda je odobrio novo suđenje u junu 1997. uz obrazloženje da je vjerodostojnost svjedoka Džulijusa Batlera, koji je rekao da mu je Prat priznao ubistvo, mogla biti podrivena da je porota znala za njegovu prošlost.Prat je oslobođen sljedećeg mjeseca, a tužilaštvo je dvije godine kasnije odustalo od optužbe.

On je 2000. godine dobio 4,5 miliona dolara kao poravnanje zbog nepravičog zatvaranja i kršenja građanskih prava.

Bonus video: