Mubaraku prijeti smrna kazna, suđenje počinje 3. avgusta

Mubaraku će se suditi zajedno sa dvojicom njegovih sinova, Alom i Gamalom, kao i istaknutim direktorom Huseinom Salemom.
0 komentar(a)
Mubarak, Foto: Beta
Mubarak, Foto: Beta
Ažurirano: 01.06.2011. 15:29h

Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku počeće 3. avgusta, a za jednu od optužbi za koju se tereti zaprijećena je smrtna kazna.

Pozivajući se na izvor iz suda, MENA je javila da će Mubaraku biti suđeno po optužbama za korupciju i ubistvo s predumišljajem demonstranata tokom 18. dnevnih narodnih protesta, prenio je AP. Ukoliko bude optužen za "ubistvo sa predumišljajem" Mubaraku prijeti smrtna kazna.

Mubaraku će se suditi zajedno sa dvojicom njegovih sinova, Alom i Gamalom, kao i istaknutim direktorom Huseinom Salemom, prenio je Rojters.

Sudija Apelacionog suda Sajed Abdel-Azim saopštio je da će suđenje početi 3. avgusta u Krivičnom sudu u Kairu. Egipatski državni tužilac je juče izjavio da Mubarak nije u stanju da bude prebačen u zatvorsku bolnicu i da će ostati u zdravstvenoj ustanovi u Šarm-el-Šejku, gdje je pritvoren od sredine aprila.

Mubarak je primljen u bolnicu zbog problema sa srcem tokom ispitivanja. Tužilaštvo Mubaraka tereti za ubistvo sa predumišljaem, zloupotrebu položaja, nenamjensko trošenje javnih sredstava i nezakonito ostvarivanje profita. Njegovi sinovi i drugi visoki zvaničnici nalaze se u zatvoru Torah na periferiji Kaira.

Mubarak je, sa još dvojicom bivših ministara, prošle sedmice osuđen na novčanu kaznu od 90 miliona dolara. Osuđeni su oštetili nacionalnu privredu svojom odlukom da presjeku internet i telefonske usluge tokom revolucije od 25. januara, navedeno je u obrazloženju suda.

Narodni nemiri, u kojima je poginulo najmanje 800 ljudi, doveli su do svrgavanja Mubaraka s vlasti 11. februara.

Bonus video: