Predsjednik Južne Afrike: Gadafi prihvata primirje

"On je spreman da prihvati mapu puta", rekao je Zuma u izjavi novinarima južnoafričke i libijske televizije
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 10:53h

Libijski vođa Moamer Gadafi spreman je za primirje kako bi se zaustavile borbe u Libiji, ali je postavio uslove, izjavio je predsjednik Južne Afrike Jakob Zuma, poslije sastanka s Gadafijem u Tripoliju.

Gadafi je prikazan na državnoj televiziji kako dočekuje Zumu i druge zvaničnike iz južnoafričke delegacije, koja je doputovala u Tripoli, i zatim sa njima odlazi duž jednog hodnika. To je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od 11. maja.

Zuma je rekao da je libijski vođa spreman da prihvati inicijativu Afričke unije za prekid vatre koji bi zaustavio sva neprijateljstva, uključujući i vazdušne napade NATO.

"On je spreman da prihvati mapu puta", rekao je Zuma u izjavi novinarima južnoafričke i libijske televizije. Predsjednik Južne Afrike je dodao da Gadafi insistira da "Libijcima treba pružiti priliku da razgovaraju između sebe" kako bi odredili budućnost zemlje.

Zuma, međutim, nije rekao da je libijski vođa spreman da ode s vlasti, što predstavlja glavni zahtjev pobunjenika, napominje agencija Asošiejted pres (AP).

Bengazi odbija predlog

U Bengaziju, glavnom uporištu pobunjenika, pobunjenički ministar spoljnjih poslova Fati Badža je rekao da vjeruje da je Zuma u Tripoliju kako bi pregovarao o izlaznoj strategiji za Gadafija, što je Zumin kabinet, međutim, demantovao.

"Mislim da je Gadafi u velikoj nevolji, odnos snaga se potpuno promijenio, vojnički gledano, oni oko njega ga napuštaju ... Čak i Rusija ga moli da ode", rekao je Badža.

Libijska vojska na 20 odsto kapaciteta >>>

Predsjednik Južne Afrike je u aprilu predvodio delegaciju Afričke unije u Tripoli sa predlogom za primirje.

Gadafi je rekao da će prihvatiti prekid vatre, ali ga je ubrzo zanemario i nastavio napade, dok su pobunjenici odmah odbili predlog jer nije predviđao Gadafijev odlazak s vlasti.

Talas protesta u Libiji počeo je sredinom februara, a međunarodna vojna intervencija u toj zemlji počela je 19. marta.

Bonus video: