Jemen: Ponovo žestoke borbe oko rezidencije šeika Ahmara

Borbe teškim naoružanjem, uglavnom su koncentrisane oko glavnog štaba vojne policije u aveniji Arapske lige i oko rezidencije šeika Ahmara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 07:23h

Žestoki sukobi nastavljeni su sjeverno od Sane oko rezidencije najmoćnijeg plemenskog vođe u Jemenu, šeika Sadeka al-Ahmara, koji je prešao na stranu opozicije, poslije četiri dana zatišja, javile su agencije.Borbe teškim naoružanjem, uglavnom su koncentrisane oko glavnog štaba vojne policije u aveniji Arapske lige i oko rezidencije šeika Ahmara.

Borbi ima i oko zgrade u kojoj se sjedište državne novinske agencije Saba.Vlasti su optužile šeika Ahmara da je prvi prekršio primirje.

Na internet sajtu jemenskog ministarstva odbrane navodi se da su pristalice šefa plemena Hašeda preuzeli kontrolu nad sjedištem vladajuće stranke Opšti Narodni Kongres, ali i nad nekim kompanijama koje se bave vodom.Pristalice moćnog šeika međutim, optužuju vladine snage da su nakon četiri dana relativnog primirja prve zapucale na rezidenciju šeika Ahmara.Vođa plemena Hašeda proglasio je primirje nakon trodnevnih žestokih borbi u kojima je stradalo 68 ljudi.Za sada nije moguće provjeriti da li je u sukobima bilo žrtava.

Bonus video: