Pakistan dao dozvolu: CIA može da pregleda kuću Bin Ladena

CIA je, kako se navodi, dobila odobrenje da koristi sofisticiranu opremu u potrazi za materijalima koji su možda skriveni u zidovima.
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Reuters
Osama bin Laden, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2011. 12:34h

Pakistan je pristao da dozvoli pripadnicima američke Centralne obavještajne službe (CIA) da pregledaju kući u Abotabadu, u kojoj je živio Osama bin Laden, piše današnji Vašington post, pozivajući se na zvaničnike u Vašingtonu.

CIA je, kako se navodi, dobila odobrenje da koristi sofisticiranu opremu u potrazi za materijalima koji su možda skriveni u zidovima, ili zakopani u dvorištu.

Tim dogovorom sa Pakistancima, CIA će prvi put imati pristup čitavom kompleksu koji je prije toga nadgledala sa distance, koristeći satelite, bespilotne letilice i preko špijuna iz obližnje kuće.

Američki zvaničnici kažu da se očekuje da tim CIA stigne u Abotabad u roku od nekoliko dana i da je njihov cilj da potraga za predmetima koji nisu prikupljeni u 40-minutnoj operaciji komandosa u kojoj je Bin Laden ubijen 2. maja, ili kasnije, kada su pakistanske službe bezbjednosti izvršile pretres.

Pakistanci su, takođe, pristali da omoguće agentima CIA da ispitaju materijale koje su njihove službe ponijele odande.

Pristanak Pakistana smatra se ohrabrujućim znakom da će dvije špijunske agencije nastaviti saradnju, piše Vašington post.

Bonus video: