Medvedev i Obama pregovaraju o antiraketnom štitu

“Ne vjeruju nam”, uprkos američkim naporima da ubijede Ruse da SAD ne žele da budu prijetnja njihovoj bezbjednosti"
57 pregleda 0 komentar(a)
Obama i Medvedev, Foto: Rojters
Obama i Medvedev, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.05.2011. 12:26h

Pregovori Rusije i SAD o protivraketnoj odbrani na marginama samita Grupe osam biće nastavljeni, izjavila je u Dovilu pres sekretar ruskog predsjednika Natalija Timakova.

"Predsjednici (Dmitrij) Medvedev i (Barak) Obama nastavljaju da borave u Dovilu, nastavljaju saradnju, pregovori se nastavljaju", rekla je Timakova odgovarajući na pitanje da li je postignut dogovor o "antiraketnom štitu", prenijela je agencija Itar-Tas.

Američka agencija AP iz Dovila je javila da Obama i Medvedev nijesu poslije razgovora saopštili ništa o napretku u pitanju raketne odbrane, ukazujući na nastavak nepovjerenja u američkim odnosima, uprkos postepenom otopljavanju.

Obamin glavni savjetnik za Rusiju Majk Mek Fol jasno je iznio problem poslje susreta.

“Ne vjeruju nam, uprkos američkim naporima da ubijede Ruse da SAD ne žele da budu prijetnja njihovoj bezbjednosti", rekao je on, navodi AP.

Ruska agencija RIA Novosti prenijela je Obamine riječi da su se strane sporazumjele da grade saradnju u oblasti protivraketne odbrane na taj način da se očuva strateška ravnoteža snaga, odbiju potencijalne prijetnje i da to odgovara interesima dvije zemlje.

Medvedev, pak, poslije razgovora sa Obamom nije isključio da se može dogoditi da to pitanje ne bude riješeno u najskorijoj budućnosti, već oko 2020. godine, ali da strane "treba da postave temelj za rad budućih generacija političara".

Bonus video: