Tri bombaška napada na državne ustanove u gradu na istoku Kine

Neimenovani portparol vlasti je kineskoj agenciji Ksinhua rekao da su se eksplozije dogodile nešto posle devet sati po lokalnom vremenu.
0 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock.com
Kina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.05.2011. 08:11h

U tri odvojene eksplozije ispred državnih ustanova u gradu Fuzhu, na istoku Kine, danas je povrijeđeno najmanje pet osoba.

Bombaški napadi, kako prenose agencije, izvršeni su paralelno u roku od samo sat vremena na kancelariju državnog tužioca, zgradu opštinske administracije, kao i ustanove za nadzor prehrambenih proizvoda i lekova.

Izvor u vladi pokrajine Điangksi pretpostavlja da je bombaš najvjerovatnije jedan nezadovoljni poljoprivrednik, koji je želeo napadima da se osveti vlastima zbog, kako, on smatra, nepravedno vođenog sudskog spora.

Neimenovani portparol vlasti je kineskoj agenciji Ksinhua rekao da su se eksplozije dogodile nešto posle devet sati po lokalnom vremenu.

Bomba, kod prve eksplozije, se nalazila u jednom automobilu u garaži zgrade državnog tužilaštva, druga je detonirala u zgradi opštine, a treća je, takođe, bila smještena u vozilu nadomak Agencije za kontrolu prehrambenih proizvoda.

Vlasti nisu željele da daju informacije o broju žrtava, ali agencija, na osnovu informacija dobijenih od očevidaca, tvrdi da je povrijeđeno pet osoba, uništeno najmanje deset automobila, kao i polomljena stakla na brojnim zgradama.

Agencija dalje navodi da je protiv osumnjičenog u toku sudski postupak.

Fuzhu je grad od oko četiri miliona stanovnika, koji, kao i ostali gradovi Kine brzo raste, pa su sporovi oko zemljišta postali učestali.

Prošlog septembra je pažnju javnosti izazvao sukob farmera i radnika koji su trebalo da poruše njihove kuće.

Bonus video: