Ogromna radijacija nad Fukušimom

TEPCO namjerava sada da reaktore prekrije platnom od poliestera, kako bi se spriječilo dalje širenje radioaktivnih supstanci preko vazduha.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 08:21h

Serija visokih vrijednosti radijacije izmjerene u i oko nuklearne elektrane Fukušima Daići, koja je teško oštećena tokom razornog zemljotresa i cunamija 11.marta, se nastavlja.

Nad reaktorom 1. koncentracija radioaktivnog Cezijuma prekoračila je za 18 puta dozvoljene vrijednosti, saopštio je koncern TEPCO u čijem je vlasništvu nuklearka.

Takođe i nad reaktorom 4. TEPCO je ustanovio za 7,5 puta veću koncentraciju Cezijuma 134 nego što je dozvoljeno, prenijla je japanska televizija “NHK”.

Nad reaktorom 1. izmjerena je koncentracija od 360 bekerela Cezijuma 134 po kubiknom metru vazduha. TEPCO računa da je u tom reaktoru došlo do potpunog topljenja nuklearnog jezgra.

Naime, koncern je u utorak priznao da je prvih dana nesreće došlo do topljenja jezgra u reaktorima 1. 2. i 3. U reaktoru 4. koji je bio van pogona u trenutku zemljotresa, nalazi se staro nuklearno gorivo.

Eksperti pretpostavljaju, kako prenosi “NHK”, da su izvor tamo izmjerene radijacije istrošene šipke goriva u posudama za hlađenje, kao i iz susjednog reaktora 3.

TEPCO namjerava sada da reaktore prekrije platnom od poliestera, kako bi se spriječilo dalje širenje radioaktivnih supstanci preko vazduha.

TEPCO je ranije saopštio da je istopljena masa sada dovoljno rashlađena, i da je stanje stabilno.

Slabiji zemljotres na istoku Japana

Zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale pogodio je u noći između utorka i srijede istočni dio Japana, saopštio je američki geološki zavod.

Zemljotres je registrovan na tri kilometra od grada Ivaki, odnosno 80 kilometara južno od nuklearke Fukušime, oštećene tokom razarajućeg zemljotresa i cunamija.

Upozorenje na cunami nije objavljeno, a za sada nema izvještaja o eventualnoj šteti, prenijela je agencija AFP.

U razornom zemljotresu jačine 9 stepeni Rihtera, koji je u martu pogodio sjeveroistočnu obalu Japana, poginulo je i nestalo 24.525 ljudi.

Bonus video: