Netanjahu: Izrael se nikad neće vratiti na granice iz 1967.

Američko-izraelska lobistička grupa AIPAC je najveća proizraelska lobistička grupa u SAD sa preko 100.000 članova.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 09:05h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da se Izrael nikada neće vratiti na "neodbranjive" granice iz 1967. godine, u govoru koji je u Vašingtonu održao na godišnjoj skupštini najveće proizraelske lobističke grupe u Sjedinjenim Američkim Državama AIPAC.

"Želim da vam kažem da Izraelu garantujem sigurnost i zbog toga se Izrael ne može vratiti na neodbranjive granice iz 1967.", rekao je Netanjahu.

Poslije govora u AIPAC-u premijer Izraela treba da se obrati Kongresu, nekoliko dana nakon razmjene teških riječi sa predsjednikom SAD Barakom Obamom.

"Iznijeću predlog za izraelsko-palestinski mir u uslovima sigurnosti", rekao je Netanjahu.

On je dodao da je Obama pokazao "snažno" zalaganje za izraelsku bezbjednost i zahvalio se za finansiranje poboljšanja izraelskog raketnog sistema.

Nekoliko demonstranata prekinulo je govor premijera Izraela pošto je ocijenilo "neprihvatljivim" nepriznavanje položaja Palestinaca, ali se njihov glas nije mogao čuti zbog uzvika odobravanja većeg broja izaslanika, a nezadovoljne je obezbjeđenje izvelo iz zgrade.

Američko-izraelska lobistička grupa AIPAC je najveća proizraelska lobistička grupa u SAD sa preko 100.000 članova.

Netanjahu je, po dolasku u SAD, odbio predlog američkog predsjednika koji se prethodnih dana zauzeo za uspostavljanje palestinske države sa izmijenjenim granicama iz 1967.

Premijer Izraela šestodnevnu posjetu Vašingtonu treba da iskoristi za iznošenje mirovnih uslova kako bi onemogućio jednostrani palestinski potez u Ujedinjenim nacijama.

Bonus video: