Irak i Iran potpisali petogodišnji energetski ugovor

Irak je potpisao probni ugovor sa Iranom o uvozu prirodnog gasa kako bi umanjio teškoće koje ima sa nedovoljnom količinom struje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 16:16h

Irački ministar za energetiku, Musab al-Mudaris, je naveo da će prema petogodišnjem ugovoru sa Iranom Irak kupovati svakodnevno 25 miliona kubnih metara prirodnog gasa za snabdijevanje dvije električne centrale u sjeverozapadnim predgrađima Bagdada.

On je dodao da će iranski gas do Iraka stizati gasovodom, čiji završetak se očekuje do kraja 2012.

Potrebno je da taj ugovor odobre iračka vlada i parlament, što Mudaris očekuje da će se desiti u roku od mjesec dana.

Iračka vlada se bori da ponovo uspostavi električnu mrežu, veoma oštećenu u posljednjem ratu, pošto su nestašice struje prošlog ljeta uticale na rasplamsavanje demonstracija u kojima je bilo poginulih.

Irak trenutno proizvodi oko 7.000 megavata električne energije dnevno, što je oko polovine njegovih stvarnih potreba. Više od polovine iračkog uvoza struje ili oko 1.000 megavata dolazi iz Irana.

Mudaris je rekao da bi već sljedećeg mjeseca to moglo da poraste na oko 75 odsto.

Za Iran, s druge strane, ovaj ugovor će značiti otvaranje ka još jednom važnom tržištu, imajući u vidu teškoće sa kojima se ta zemlja suočava zbog međunarodnih sankcija zbog njegovog problematičnog nuklearnog programa.

Iran, koji je druga zemlja u svijetu po rezervama gasa, takođe, pokušava da proširi svoj izvoz tog energenta i na centralnu i južnu Aziju.

Iran i Irak veoma su učvrstili odnose pod šiitskom vladom iračkog premijera Nurija al-Malikija.

Te dvije susjedne zemlje vodile su brutalan rat od 1980. do 1988. u kome je, kako se vjeruje, poginulo više od pola miliona vojnika i civila.

Bonus video: