Pakistanski komandosi povratili kontrolu nad vojnom bazom

BBC navodi da su pakistanski talibani preuzeli odgovornost za napad, te da je napad odmazda za smrt Bin Ladena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 10:24h

Pakistanska mornarica saopštila je danas da je skoro u potpunosti povratila kontrolu nad vojnom bazom koju su talibani napali i držali pod opsadom više od 15 sati.

Talibanski ekstremisti upali su tokom noći u vojnu bazu u Karačiju, ubili najmanje 12 pripadnika pakistanskih snaga bezbjednosti i uništili dvije letjelice.

Salman Ali, portparol najveće pakistanske pomorske vojne baze Mehran u Karačiju, rekao je da pakistanski komandosi i dalje vrše finalnu pretragu prostranog objekta, ali da “očigledno više nema otpora ekstremista’’, prenijela je agencija AP.

Ali je naveo da mornarica neće saopštavati detalje o žrtvama, dok baza ne bude u potpunosti pregledana.

Oko dvadesetak pakistanskih ekstremista upalo je sinoć, oko 22.45 sati po lokalnom vremenu, u pomorsku vojnu bazu Mehran sa tri strane.Oni su pucali i bacali bombe s namjerom da unište avione u hangarima.

"Osveta za Bin Ladena"

BBC navodi da su pakistanski talibani preuzeli odgovornost za napad.

"To je osveta za mučeništvo Osame bin Ladena. To je dokaz da smo i dalje ujedinjeni i moćni", izjavio je Ehsanulah Ehsan za agenciju Rojters.

Ehsan je rekao da napadači imali dovoljno hrane i municije da se bore i prežive tri dana".

Nadači su, prema nekim vjestima, uzeli taoce među kojima je i kinesko vojno osoblje.

Portparol pakistanske vojske je rekao da stranci nisu bili u bazu u vrijeme napada i dodao da "misli da nema situacije s taocima".

Okršaji su trajali više od 12 sati, a novinar agencija AFP čuo je jutros nekoliko eksplozija, dok su helikopteri letjeli iznad baze.

Pakistanske snaga bezbjednosti dovele su dodatne vojnike koji su se, zajedno sa oko 100 pakistanskih komandosa, borili sa grupom ekstremistima.

Pakistanske bezbjednosne snage izvršile su prije upada u bazu jak udar na zgradu u kojoj su ekstremisti bili stacionirani.

Pretpostavlja se da je u požaru koji se proširio bazom uništeno ili oštećeno još nekoliko aviona.

Galerija

Bonus video: