Obama: Moguća izolacija Izraela ako ne bude mirovnog procesa

U četvrtak sam rekao javno ono što se dugo privatno priznavalo. Uradio sam to zato što ne možemo da priuštimo još jednu, ili još tri decenije da dođemo do mira
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2011. 19:04h

Predsjednik SAD Barak Obama upozorio je danas američki proizraelski lobi da će se jevrejska država suočiti sa sve većom izolacijom u međunarodnoj zajednici ako ne bude uvjerljivog bliskoistočnog mirovnog sporazuma.

Obama je nastojao da odbrani svoj stav iz govora u četvrtak o Bliskom istoku da granice buduće palestinske države budu zasnovane na granicama iz 1967. godine, ali i naveo da se može razgovarati o razmjeni teritorija.

Nekoliko časova pred polazak na evropsku turneju, Obama je rekao Američko-izraelskom odboru da granice o kojima je govorio u četvrtak odražavaju stavove SAD još od vremena predsjednika Bila Klintona.

"U četvrtak sam rekao javno ono što se dugo privatno priznavalo. Uradio sam to zato što ne možemo da priuštimo još jednu deceniju ili još dvije decenije ili još tri decenije da dođemo do mira", rekao je Obama danas u Vašingtonu.

Obama je ponovio da bi Izrael trebalo da se povuče sa palestinskih teritorija, ali da bi Palestinci trebalo da preuzmu odgovornost za bezbjednost.

"Po definiciji, to znači da će same strane - Izraelci i Palestinci - pregovarati o granici različitoj od one koja je postojala 4. juna 1967", rekao je Obama. To je bila granica prije nego što je Izrael zauzeo Zapadnu obalu, pojas Gaze i Istoćni Jerusalim.

On je naveo da je to dobro poznata formula za sve koji su generacijama radili na bliskoistočnom problemu.

Naglašavajući da granice treba da budu zasnovane na onima iz 1967, zajedno sa zamjenom teritorija uz saglasnost obje strane, Obama je rekao da podrška SAD dugoročnoj bezbjednosti Izraela nikada neće popustiti.

Američki predsjednik je ukazao i da će nastojanje u međunarodnoj zajednici da se Izrael izoluje nastaviti da dobija na snazi u odsustvu uvjerljivog mirnovnog procesa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je poslije susreta s Obamom u petak rekao da se ideja o granicama iz 1967. ne može braniti i odbacio taj predlog.

Bonus video: