Opet bi prekršili suverenitet neke države ukoliko je SAD u opasnosti

"Naš posao je da zaštimo SAD. Mi poštujemo suverenitet Pakistana, ali mi ne možemo da dozvolimo nekome da aktivno planira da ubija naše ljude ili naše saveznike" kaže Obama.
0 komentar(a)
Obama, Foto: Beta/AP
Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.05.2011. 07:15h

Predsjednik SAD Barak Obama je rekao da bi naredio sličnu akciju, poput one u kojoj je ubijen Osama Bin Laden, ukoliko bi imali saznanja da je neko od militantnih vođa u Pakistanu.

Obama je rekao da SAD poštuje i uvažava suverenitet Pakistana, ali da ne mogu da dozvole "da se potencijalno opasni planovi ostvare, a da mi nismo tu ništa uradili" prenosi BBC intervju koji je predsjednik SAD dao uoči posjete Evropi, u okviru koje će posjetiti Irsku, Veliku Britaniju, Francusku i Poljsku

Ubistvo Bin Ladena koje su američki komandosi izveli 2. maja je zateglo odnose između saveznika.

Na pitanje šta bi uradio u slučaju da jedan od preostalih vođa Al Kaide, lider talibana Mula Omar, bude pronađen u Pakistanu ili na nekoj drugoj suverenoj teritoriji, Obama je rekao da bi SAD sprovele unilateralnu akciju, ukoliko je to neophodno.

"Naš posao je da zaštimo SAD. Mi poštujemo suverenitet Pakistana, ali mi ne možemo da dozvolimo nekome da aktivno planira da ubija naše ljude ili naše saveznike.

Ne smijemo da dozvolimo takve akcije, a da mi tu ništa ne uradimo" rekao je Obama.

Zahladnjeli odnosi

Otkriće da je Osama Bin Laden živio u Abotadu, gradu gdje je smještena glavna vojna akademija Pakistana, je osramotilo lokalnu vlast, i aktuelizovalo sumnje da su Bin Ladena štitile i sakrivale i pakistanske obavještajne službe.

Vlada iz Islamabada je porekla te optužbe i optužila SAD za kršenje suvereniteta države.

U rezoluciji usvojenoj od strane parlamenta u Pakistanu, ranije ovog mjeseca, se kaže da Pakistan više neće tolerisati slične akcije te da će svako ponavljano unilateralnih akcija imati žestoke posljedice po mir i sigurnost u regionu i u svijetu.

Pakistan je bio glavni saveznik SAD-a u ratu protiv Avganistana.

Ali odnosi nisu najbolji posljednjih nekoliko godina, jer su često pogađani pakistanski objekti na granici sa Avganistanom.

Bonus video: