Nova istraživanja potvrđuju postojanje "tamne energije"

Tamna energija čini oko 74 odsto Univerzuma i njeno postojanje moglo bi da objasni zašto se svemir širi tako brzo.
0 komentar(a)
Galaksija, Foto: Blogs.princeton.edu
Galaksija, Foto: Blogs.princeton.edu
Ažurirano: 21.05.2011. 17:12h

Prvi rezultati glavnih astronomskih istraživanja, za čije potrebe je korišćena najsavremenija tehnologija, čini se da potvrđuju postojanje misteriozne tamne energije, prenosi BBC.

Tamna energija čini oko 74 odsto Univerzuma i njeno postojanje moglo bi da objasni zašto se svemir širi tako brzo.

Nalaz je baziran na studijama više od 200.000 galaksija.

Naučnici su koristili dvije zasebne vrste posmatranja da bi obezbijedili objektivan nalaz u odnosu na prethodne rezultate o tamnoj energiji.

Dva naučna rada prihvaćena su od strane internacionalnih stručnjaka i objavljena u međunarodnom časopisu "Mjesečna obavještenja kraljevskog Astronomskog Društva".

Jedan tip posmatranja podrazumijeva mjerenje šablona po kojima se galaksije distribuiraju u prostoru.

Zatim, drugi tip posmatranja mjeri koliko brzo se nove galaksije tokom određenog perioda formiraju u svemiru.

Koncept tamne energije prvi put je upotrijebljen 1990. godine u studiji o pročavanju eksplozije zvijezda.+

Albert Ajnštajn je bio u pravu

Da bi objasnili činjenicu zašto se svemir širi tako brzo , naučnici su ponovo morali ili da se pozovu na Ajštajnovu teoriju gravitacije, ili da prihvate da je svemir "pun" neke nove vrste energije.

"Dejstvo tamne energije je isto kao kada bacite loptu u vazduh i odjednom počne ubrzavati ka nebu sve brže i brže", kaže koautor Kris Blejk, sa Univerziteta u Melburnu.

"Rezultati nam govore da je tamna energija kosmološka konstanta, da je tu, baš kao što je Ajnštajn to i pretpostavljao. Da gravitacija nije krivac za ovo onda ne bismo mogli vidjeti tamnu energiju kroz neko vrijeme."

Najnovija saznanja rezultat su projekta nazvanog VigleZ, koji je počeo 2006. a završio ove godine.

Kosmolog Bob Nikol, koji nije dio tima, za BBC kaže: " Ovo je veliki korak naprijed. Ovi momci su ozbiljni, naporno rade i mi čekamo njihov rezultat već duže vrijeme."

Profesor astrofizike na Univerzitetu Portsmut u Ujedinjenom Kraljevstvu dodaje: " To je još jedna potvrda tamne energije. To su podaci koji odgovaraju našim teorijama i ujedno nam tkaju put u budućnost."

Dok, po tome, tamna energija čini 74 odsto Univerzuma, tamna materija, ne reflektijući nikakvu svjetlost, ispunjava oko 22 odsto. Planete, galaksije, kao i obične materije čine samo 4 odsto svemira.

Međutim, iako su naučnici u stanju da potvrde postojanje tamne energije, ovi fenomeni ipak zahtijevaju kompletnije i iscrpnije objašnjenje, navodi se u izvještaju Bi-Bi-Si-ja.

Bonus video: