Od ponedjeljka konkurs za izbor novog direktora MMF-a

Predviđeno je da se napravi kratka lista kandidata, među kojima će konsenzusom biti izabran budući izvršni direktor MMF-a.
0 komentar(a)
Dominik Štros-Kan, Foto: Reuters
Dominik Štros-Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2011. 15:50h

Međunarodni monetarni fond (MMF) od ponedjeljka će primati kandidature za upražnjeno mjesto izvršnog direktora, kojeg bi trebalo da izaberu do kraja juna, prenosi Rojtes.

Članovi Odbora MMF-a, njih 24, dogovorili su se o postupku izbora, koji će biti sproveden otvoreno i transparentno, na osnovu sposobnosti i vrijednosti kandidata, prenosehrvatski mediji.

Predviđeno je da se napravi kratka lista kandidata, među kojima će konsenzusom biti izabran budući izvršni direktor MMF-a.

Prema postojećim informacijama, favorit je za funkciju izvršnog direktora MMF-a je francuski ministar financija Kristin Lagard, koja ima podršku većine evropskih zemalja. Lagarde je cijenjena zbog načina na koji se bavila krizom u Evropi, kao i iskustva, a bila bi i prva žena na čelu MMF-a, pišu hrvatski mediji.

Novorastuće svjetske ekonomije, čiji uticaj u svjetskoj privredi posljednjih godina raste, vrše pritisak na Evropu i Sjedinjene Američke Države (SAD) da se ne dogovaraju same oko popunjavanja funkcije, kao što je to bila praksa u prethodnom periodu.

Na čelu MMF-a je, od kraja Drugog svjetskog rata i stvaranja te međunarodne institucije, Evropljanin. Evropa i SAD imaju natpolovičnu većinu glasova u MMF-u, što im omogućava da izaberu kandidata po svojoj želji.

Izazov za nove ekonomske sile je tim veći, jer je njihov potencijalni kandidat, turski ministar ekonomije Kemal Dervis, isključio mogućnost da se takmiči.

Bonus video: