Stros-Kan u kućnom pritvoru, kaucija milion dolara

Sudija Obus je odredio da sledeće saslušanje bude 6. juna, kada će se Stros-Kan i zvanično izjasniti o optužbama.
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 06:44h

Bivšem izvršnom direktoru Međunarodnog monetarnog fonda Dominiku Stros-Kanu sud u Njujorku odobrio da, uz kauciju od milion dolara, izađe iz zatvora i da se od optužbi za pokušaj silovanja brani iz kućnog pritvora.

Stros-Kan je uhapšen u subotu, 14. maja, u Njujorku, zbog čega je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora MMF-a.

Sudija Vrhovnog suda države Njujork, Majkl Obus, izjavio je da će Stros-Kan biti pušten uz kauciju od milion dolara, i biti stavljen u 24-časovni kućni pritvor, sa elektronskim nadgledanjem, što su predložili njegovi advokati.

Stros-Kan mora da ima jednog naoružanog čuvara, koga će sam plaćati, i da sa pet miliona dolara garantuje da neće napustiti SAD. U sudnici su bile njegova supruga An Sinkler i kćerka Kamij Stros-Kan.

Pošto mu je u ponedeljak odbijen zahtjev da bude pušten uz kauciju da se brani sa slobode, Stros-Kan je poslednje tri noći proveo u pritvorskoj jedinici na ostrvu Rajker. Tamo će, ipak, morati da provede još jednu noć, pošto se sve formalnosti moći da budu završene u petak.

Sudija Obus je odredio da sledeće saslušanje bude 6. juna, kada će se Stros-Kan i zvanično izjasniti o optužbama.

Sudija Obus je odredio da sledeće saslušanje bude 6. juna

Prema riječima njegovog advokata, on odbacuje optužbe za kriminalni seksualni čin, silovanje, seksualno zlostavljanje, nedozvoljeno zadržavanje i prinudno dodirivanje, zbog kojih mu prijeti kazna zatvora do 25 godina.

Stros-Kan je uhapšen u subotu, 14. maja, na njujorškom aerodromu, pošto je izveden iz aviona za Pariz, 10 minuta prije uzletanja. Optužen je za seksualni napad na sobaricu hotela "Sofitel", nedaleko od Tajms skvera.

Galerija

Bonus video: